Matica uručila poklone predsjedniku bugarske vlade pri svečanosti otkrivanja spomen ploče

otkrivanje spomen ploče na Pločama

U parku na Pločama u četvrtak, 28. lipnja, svečano je otkrivena spomen ploča replike Povelje bugarskog cara Ivana Asena Drugog, prve povijesne ličnosti koja je Dubrovačkoj Republici dala pravo slobodnog kretanja i obavljanja trgovačkih djelatnosti na teritoriju bugarskih zemalja. Na svečanosti je nazočila i predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan, koja je predsjedniku bugarske vlade poklonila monografiju o Jaketi Palmotiću Dionoriću, u izdanju HAZU, 2015. i reprezentativnu slikovnicu za stariju djecu u zlatopisu, autorice Slavice Stojan i ilustratorice Dubravke Lošić iz 2016. godine.

– Poštovani predsjedniče Vlade Republike Bugarske, poštovana ministrice vanjskih poslova Republike Bugarske, poštovana ministrice europskih poslova Republike Bugarske, poštovana veleposlanice Republike Bugarske u Hrvatskoj!

– Duboke i trajne povijesne i prijateljske veze bugarskog i hrvatskog naroda otkrivaju nam arhivski dokumenti još prije osvita rane moderne Europe. Ovim spomen obilježjem caru Ivanu Asjenu II. i njegovoj povelji Dubrovčanima iz 1230. godine, koje ste danas svečano podigli, svjedočimo dugu tradiciju prijateljstva Dubrovnika i bugarske države. Car Ivan Asjen II. dopustio je, naime Dubrovčanima prije 800 godina da slobodno prolaze i trguju prostorom bugarske zemlje. Njegov sin Mihajlo Asjen II., nastavljajući tu tradiciju prijateljstva, potpisao je 15. lipnja 1253. godine dvostrani ugovor s Dubrovčanima koji obje strane poticao na suradnju za mirom i obranu od zajedničkih neprijatelja.

– Ta se povelja i danas čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku, u fondu Dubrovačke Republike. Od prvorazrednog je značaja za hrvatsku povijest jer govori o srednjevjekovlju na ovom prostoru mnogo prije nastanka Dubrovačke Republike, govori o dubrovačkoj komuni, njezinim stanovnicima i njezinim granicama, njezinu plemstvu i borbi za opstanak. Stotinu je dubrovačkih potpisnika ove povelje što potvrđuje njezin posve izuzetan povijesni i demografski značaj. Prisan odnos naših dvaju naroda na impozantan način otkriva bugarska bibliografija u Hrvatskoj. Ona, među brojnim imenima hrvatske povijesti, književnosti i znanosti sadržava ime Ruđera Boškovića i njegov putopis u kojem se spominju Bugari i bugarska mjesta koja je obišao na putu za Istambul. Dubrovački poklisari osmanskoga harača kroz duga su stoljeća putovali do svog konačnog cilja bugarskim područjem: dolinom rijeke Marice, prolazili mjesta i gradove kao što su Landas, Harmanlija, Papazlija, Popova Korija, Plovdiv, Svilen-grad, kroz Sofijsko polje i grad Sofiju i uvijek među Bugarima mogli računati na gostoprimstvo, srdačnost, razumijevanje koje je osobito dobrodošlo bilo Dubrovčanima u teškoj političkoj i diplomatskoj krizi nakon Velike trešnje 1667. godine.

– Posvjedočio je te susrete dubrovački diplomat, poklisar harača i pjesnik Jaketa Palmotić Dionorić u 17. stoljeću u svome spjevu Dubrovnik ponovljen. Palmotićev spjev s opširnom studijom Slavice Stojan objavila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2015. godine, a slikovnicu za stariju djecu na istu temu autorice Slavice Stojan i ilustratorice Dubrovka Lošić objavila je Matica hrvatska u Dubrovniku 2016. godine. S radošću Vam poklanjamo ta izdanja i želimo da ove plemenite uspomene naše zajedničke povijesti pamtite skupa sa sjećanjem na Dubrovnik, njegov sadašnji trenutak te ovaj svečani čin! – poručila je Stojan u svom govoru dobrodošlice.

Na svečanosti su nazočili još gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ujedno izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov, veleposlanica Republike Bugarske u RH Tanya Dimitrova, potpredsjednica Vlade Bugarske za pravosudnu reformu i ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva te ministrica za bugarsko predsjedanje Vijećem EU Lilyana Pavlov.