Predstavljanje knjige Želimira Puljića

Predsjednica Matice hrvatske Ogranak Dubrovnik Slavica Stojan predstavila je sinoć u kazalištu monografiju  Dubrovnik je od sada i moj Grad, pastirski pohod Ivana Pavla II. autora preuzv. nadbiskupa Želimira Puljića u kazalištu Marin Držić u Dubrovniku. Naglasci iz njezina govora:

Narativni naslov ove monografije sadržava jednostavnu misao koja predstavlja povijesnodemografsku  i migracijsku istinu o nama, o našim precima, o svima koji su došli, koji su stoljećima stizali, zastavši pred ciljem svoga puta očarani ljepotom prizora u kojem se dodiruju kamen i more, izgovarajući u sebi ili naglas: Ovo je od sada i moj Grad. Dolazili su i bosi i žedni, obučeni u kostrijet i rašu, stizali su umorni i prognani, neki bez išta, drugi s vrećicom u ruci, išteći sigurno mjesto pod kapom nebeskom, išteći zaštitu, azil, dobar život. Dolaze ovamo kraljevi u grimizu, ovjenčani slavom poput bizantskog cara Porfirogeneta, Ludovika Luksemburškog, dolaze sveci, neznani i znani poput Sv. Franje Asiškog.

Dolaze jer je Dubrovnik grad u kojem se poštuje život, ističe autor monografije, u kojem savjest ima uzvišeno mjesto, a sloboda je mjerilo svih stvari, takav grad, u okolnostima u kojima je nastajao, predstavlja snoviđenje, taj grad je pozitivni eksces koji se dogodio na rubu nemogućega i nestvarnoga, postao je zbilja u koju  čovjek jedva može vjerovati da je moguća, upravo zbog posvemašnjeg diskontinuiteta s kontinentom u zaleđu Grada, zbog antiteze -alegorijski rečeno- oštroga stjenjaka i uglačanog kamena po kojem stoljećima koračamo. I snove i  zbilju koji se međusobno prepliću autor predočuje čitatelju kroz povijesne paralelizme i analogije; Stojkov san i njegovo viđenje pretvaraju se u moćnu zbilju spašavanja Grada od ratne ugroze. Sačuvati Grad i sačuvati libertas, koja nije samo ključna riječ državne ideologije nego suštinska  i temeljna vrijednost Grada i njegovih stanovnika  kroz duga stoljeća u stalnom dodiru s opasnošću i s kopna i s mora – Bio je to stalni izazov, bilo je to pitanje opstanka  koje se otvaralo u svakoj novoj krizi na ovom dijelu Mediterana. Tako i strašnih devedesetih kad je Grad napadan s mora, iz zraka i s kopna. Sveti otac pruža najveću moguću podršku a njegova dirljiva poruka Hrvatima je: „Niste sami. S vama smo i bit ćemo sve više s vama!” Kao čovjek duboke molitve sv. Ivan Pavao II. poticao je na stvaranje ozračja mira, poticao humanitarne organizacije na djelovanje, utješne poruke slao obiteljima poginulih, prognanicima, ranjenicima.. Sve odgovorne je prozivao, poticao i hrabrio  da se zaustavi ruka koja ubija. Ratna stradanja uzrok su njegove duboke žalosti i on se obraća svjetskoj javnosti, političkim strukturama: „Zaustavite tragediju koja je na sramotu Europi i svijetu…”  Grad brane i obranjuju naši hrabri branitelji, za njega mole milijuni molitelja, idu konvoji, znameniti pohod dvanaestorice biskupa s kardinalom Kuharićem na čelu, ističe autor, bio je upravo za Festu sv. Vlaha. Sve je to dokumentirano izvanrednim fotografijama u ovoj knjizi, dosad neviđenim, koje govore svojim moćnim i dramatičnim jezikom. I onda – ističe mons. Puljić – veličanstvena pobjeda i gromoglasni Te Deum u katedrali i svim crkvama kojim smo je proslavili i uzveličali slobodu kako su to prije nas činili i naši preci.

Foto: Dubrovački vjesnik