175. obljetnica Matice hrvatske

Ogranak Matice hrvatske u Boki Kotorskoj u srijedu 14. veljače 2018. u crkvi „Svetog Duha” svečano je obilježio 175. obljetnicu Matice hrvatske na kojemu su govorili Marija Mihaliček predsjednica nedavno utemeljenog ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj, akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske i glavni tajnik Zorislav Lukić. Skupu se obratila i predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske i pozdravila skup kazavši da je najveći prošlogodišnji uspjeh dubrovačkog Ogranka Matice, uz uredno objavljivanje četiriju svezaka Dubrovnika i još sedam planiranih knjiga, te niza održanih predavanja i promocija za dubrovačku publiku, upis novih, pretežito mladih članova u redove članova radnika Matice hrvatske. Bez snage i energije mladosti, bez njihove incijative i njihovih ideja, sav dobrovoljni rad u Matici na brizi i njegovanju hrvatskog identiteta – gubi svaki smisao.

Predsjednica ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj Marija Mihaliček podsjetila je na činjenicu da je Matica u Boki bila prisutna još tokom 19. stoljeća, prinosom Hrvata koji su u to vrijeme pohodili Boku Kotorsku, kao Ljudevit Gaj, Ivan Trnski, Ivan Kukuljević Sakcinski, Mavro Broz i ostvarivali veze sa bokeškim intelektualcima u vrijeme Ilirskog preporoda.

Predsjednik Matice Hrvatske akademik Stjepan Damjanović je kazao da Matica danas djeluje u razgranatoj mreži s oko 130 ogranaka u Hrvatskoj i drugim zemljama, te izrazio zadovoljstvo što je među njima i Crna Gora s nedavno utemeljenim Ogrankom Matice Hrvatske u Boki Kotorskoj

“Matica Hrvatska, kako kroz povijest tako i danas, radi na izdavaštvu. U izdavaštvu naših knjiga posebno se ističu nekoliko velikih projekata među kojima je najveći Biblioteka Stoljeća hrtvatske književnosti” – kazao je tajnik Matice Zorislav Lukić.