Česko razriješio zagonetku Kranjčevićeva genija

Antun Česko

U godini u kojoj obilježavamo 150. obljetnicu rođenja hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u utorak navečer monografiju dr. sc. Antuna Česka „Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije“. Tom prilikom Česko je održao i predavanje „Zašto je Kranjčevićev genij bio za književnu kritiku nerješiva zagonetka“. U kapitalnom djelu znakovita naslova, na kojem je Česko radio više od trideset godina, zaokružen je pjesnički opus velikog hrvatskog domoljubnog pjesnika proroka Silvija Strahimira Kranjčevića.

– Iako nisam ni akademik ni sveučilišni profesor niti priznati znanstvenik, jako sam sretan što sam velikim radom i empatijom uspio što dosadašnjoj književnoj kritici nije uspjelo – razriješiti Kranjčevićevu tajnu i utvrditi njegovu genijalnost. Dok je književna kritika stala na pola puta i nije ga uspjela dešifrirati, ja sam u njegovim stihovima, njih više od 18 tisuća, pronašao pjesnička čuda – istaknuo je Česko.

Da je hrvatska književna, ali i opća javnost zanemarila Kranjčevića govori i to što se danas neusporedivo više proslavljaju razne obljetnice Matoša i Ujevića, premda je Kranjčević po svom opusu u najmanju ruku ‘primus inter pares’.

Kroz temeljitu analizu Kranjčevićevih pjesničkih djela Česko je razjasnio u čemu je najveći krimen književne kritike, koja je svu pozornost površno posvetila samo Kranjčevićevim ‘Izabranim pjesmama’, dok su prvi i treći dio literalne trilogije zanemareni.

Također, svojom jedinstvenom metodom Česko je na direktan način uspio prepoznati mijenu Kranjčevićeve svijesti, jer kako ističe, pjesnika nalazimo tek u njegovim stihovima.

– Kao što svatko od nas proživljava dramu identiteta, pitamo se tko smo, što smo i zašto smo, to je prolazio i Kranjčević. On je bio toliko genijalan umjetnik da je uspio tu dramu izraziti kroz svoje stihove. Njegova poezija rezultat je te drame identiteta, jer je Kranjčevićev život bio obilježen bijegom od svega što je volio, počevši od Senja i Hrvatske. Bio je disident koji se stihovima obračunavao sa stvarnošću – istaknuo je Česko.

Českovom monografijom zablude i nesporazumi oko Kranjčevića konačno su razriješeni, nepravda ispravljena, a praznine u obradi cjelokupnog korpusa popunjene.