„HRVATSKA PREVLAKA“ Hrvoje Kačić predstavlja knjigu u Zagrebu

naslovnica knjige "Hrvatska Prevlaka"

Član dubrovačkog ogranka Matice hrvatske prof. dr. Hrvoje Kačić predstavit će svoju knjigu ‘Hrvatska Prevlaka’ u Zagrebu u Velikoj dvorani Matice hrvatske (Strossmayerov trg 4) u četvrtak 26. studenog u 12 sati.

Knjigu će, uz autora, predstaviti i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić te prof. Stijepo Obad. Promocija će se održati u organizaciji središnjice Matice hrvatske i ogranka Matice hrvatske u Zadru.

Ugledan i dokazan pravni stručnjak, osobito za pitanja međunarodnoga prava mora, pružio je u ovoj knjizi neoborive dokaze o tome da poluotok Oštro, odnosno Prevlaka, predstavlja integralni dio Hrvatske te da su granice između Hrvatske i Crne Gore u području Prevlake naslijeđene još od 15. stoljeća. Kod dokazivanja dokumentarnim postupkom nije neprimjetljivo ni autorovo poznavanje povijesti te povijesnoga supostojanja i funkcioniranja granica.

Hrvoje Kačić (Dubrovnik, 1932.), umirovljeni sveučilišni profesor i odvjetnik, stručnjak u području pomorskoga prava, izabran je kao nezavisni kandidat u prvi saziv Sabora Republike Hrvatske te je u njemu vodio Odbor za vanjsku politiku. Volonterski je sudjelovao je u izradi Hrvatskoga ustava, zatim u radu Komisije za izradu teksta Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i nacionalnih prava, Komisije za izradu državnopravnih akata za suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku, Komisije za utvrđivanje činjenica i okolnosti u svezi s naoružavanjem rezervnog sastava policije i obrane Hrvatske, Komisije za kontrolu prekida vatre u Republici Hrvatskoj, Radne grupe za izradu odluka i zaključaka o razdruživanju sa Jugoslavijom i drugim republikama dotadašnje države.

Predstavljao je Republiku Hrvatsku na nekoliko zasjedanja Konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Haagu tijekom rujna i listopada 1991, koja se održavala pod pokroviteljstvom Europske Zajednice. U svojstvu predsjednika Odbora za vanjsku politiku predvodio je saborske delegacije u zastupanju Sabora u Parlamentu Vijeća Europe, Skupštini parlamentaraca NATO država i KESS—a te zasjedanjima parlamentaraca Srednjoeuropske inicijative. Od siječnja 1994. do lipnja 2001.g. obavljao je, također volonterski, dužnost predsjednika Državne komisije za granice Vlade Republike Hrvatske.
Godine 2009. Hrvoje Kačić objavljuje knjigu Dubrovačke žrtve. Jugokomunistički teror na hrvatskom jugu 1944. i poratnim godinama, u izdanju Naklade Gea (2. izdanje 2010). A sada evo i nove knjige Hrvatska Prevlaka u poratnim godinama, u izdanju Matice Hrvatske.

Podsjetimo, istog dana, ali u 19.30 sati, na istom mjestu središnjica Matice hrvatske u Zagrebu organizira ‘Susret s umjetnikom’, članom dubrovačkog ogranka akademikom Lukom Paljetkom. Na susretu sudjeluju predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović te članovi Glavnog odbora Matice hrvatske akademik Tonko Maroević i akademik Ante Stamać.