In memoriam Ileani Grazio (1934.-2020.)

U Dubrovniku je u 86. godini preminula Ileana Grazio, istaknuta pedagoginja, muzikologinja i vrsna poznavateljica glazbene izvedbene umjetnosti i koncertne scene.

Nakon obrazovanja u Dubrovniku, Splitu i Ljubljani, izniman doprinos kulturi Ileana Grazio ostvarila je muzikološkim istraživanja i stručnim prinosima iz glazbenog života povijesnog i suvremenog Dubrovnika. Usavršavala se na stručnim pedagoškim skupovima na kojima je i sama bila predavač, objavivši brojne radove iz metodologije nastave te glazbene kulture i književnosti. Bila je profesorica hrvatskog jezika i glazbene kulture u Osnovnoj školi Lapad, a 2012. godine, u suradnji s muzikologom dr. sc. Mihom Demovićem utemeljila je udrugu „Stara dubrovačka glazba“, u okviru koje je objavljeno pet obimnih knjiga dr. Miha Demovića, među kojima se posebno ističe četveroknjižje o „Velikoj povijesti dubrovačke glazbe“. Sudjelujući u ovom kapitalnom izdanju, Ileana Grazio, kao urednica potpisala je četvrtu knjigu. U cilju promoviranja dubrovačke i hrvatske glazbene baštine održavala je predavanja i sudjelovala na raznim znanstvenim skupovima i simpozijima.

Sustavno prateći glazbena zbivanja Grada i Dubrovačkih ljetnih igara, gotovo sedamdeset godina svojom predanošću pedantno je i kroničarski svjedočila o glazbenom životu Dubrovnika, objavljujući osvrte i prikaze u dnevnom tisku, časopisima i u programima Hrvatskoga radija – Radio Dubrovnika i Hrvatske televizije. Bila je dugogodišnja članica glazbenog žirija HRT-ove nagrade Orlando. Aktivno je sudjelovala u radu Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku kao članica Predsjedništva tijekom dugog niza godina, sudjelovala u mnogim predstavljanjima Matičinih izdanja, osobito kad je njihova tema bila povijest glazbe. Redovito je objavljivala svoje radove iz područja glabenog života i glazbene povijesti u časopisu Dubrovnik Ogranka MH u Dubrovniku. Uz ostalo, surađivala je u izdavačkom projektu Enciklopedija Marina Držića, Enciklopedijskog zavoda Miroslav Krleža. Važan trag ostavila je i u Društvu turističkih vodiča grada Dubrovnika u kojem je bila zauzeta članica. Za svoju dugogodišnju svestranu posvećenost plemenitom poslanju, primila je brojne nagrade, među njima 1999. i nagradu Vlade RH za doprinos hrvatskoj kulturi. Gospođu Ileanu Grazio pamtit ćemo kao izdvojenu osobnost dubrovačke kulture kojoj je glazba, uz obiteljski inicijalni i formativni trag, bila i ostala važan empatijski zagovor i način života.