In memoriam Miše Martinović (1926.-2021.)

S ovozemaljske pozornice u 95. godini 1. kolovoza 2021. zauvijek otišao glumac Miše Martinović.
Od travnja 1949. sudjelovao je u predstavama tadašnjeg Narodnoga kazališta Dubrovnik u kojemu je od 1. siječnja 1950. u stalnome angažmanu, sve do mirovine. Isto je kazalište i vodio kao v.d. ravnatelja od studenoga 1994. do veljače 1996. godine. Od 1951. gotovo je redovito igrao u predstavama Dubrovačkih ljetnih igara.

Ostvario je i nekoliko zapaženih uloga u televizijskim serijama i filmovima te je bio dugogodišnji suradnik Radio Dubrovnika. Osim toga, gospar Miše Martinović bio je praktički čitavoga života aktivni član Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku.

Doista se ne može nabrojati koliko je puta kroz više od pedeset godina svojim nastupom gospar Miše oplemenio različita predstavljanja knjiga, predavanja i tribine Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku; ukoliko nije sudjelovao u programu redovito je u publici pratio sva Matičina događanja. Uz to je bio i angažiran u upravama Ogranka: u studenome 1968. postao je član predsjedništva Ogranka, a mandat mu je potvrđen i na skupštini u travnju 1970. godine. Bio je među podupirateljima obnove rada Ogranka od 1989. godine; na skupštini u veljači 1993. izabran je za člana predsjedništva, a u mandatu od 2007. bio je član Nadzornoga odbora OMH.

Dubrovački ogranak Matice gosparu Miši odužio se 1999. godine objavljivanjem monografije povodom 50, obljetnice njegova umjetničkoga rada koja je objavljena u sunakladništvu s njegovom matičnom kućom, Kazalištem Marina Držića. Iz te monografije, koju je uredio Miljenko Foretić kao 15. knjigu Matičinoga niza “Posebna izdanja”, objavljujemo dvije fotografije.
Naslovnica monografije o Miši Martinoviću (1999.) i fotografija iz 1979. godine.

Na Lovrijencu 1966. godine: Miše Martinović (sjedi), iza njega (slijeva nadesno) Dino Radojević, Milka Podrug-Kokotović, Feđa Šehović, Georgij Paro, Ivo Grbić.