Irena Bratičević predstavila briljantni pjesnički um Ruđera Boškovića

Dr. sc. Irena Bratičević predstavila je u Saloči od zrcala u ponedjeljak 22. svibnja pred brojnom publikom i zainteresiranim učenicima klasične i opće gimnazije Ruđera Boškovića kao pjesnika improvizatora, autora kratkih latinskih epigrama koje je zahvaljujući svojoj pjesničkoj vještini sastavljao i izvodio bez osobite prethodne pripreme, bez papira i olovke, u krugu prijatelja, nudeći im na taj način svojevrsnu intelektualnu zabavu u stihovima.

Budući da je sam pjesnik neke svoje improvizacije zapisao, do danas je sačuvano četiristotinjak takvih pjesama, nerijetko s popratnim bilješkama o okolnostima njihova nastanka, iz kojih doznajemo da je Bošković najčešće improvizirao dok je bio gost na ladanjskim druženjima te je u stihovima iskazivao pohvale i zahvalnost svojim domaćinima, komentirao zbivanja na njihovim imanjima ili odgovarao na zahtjeve slušatelja koji bi mu zadavali teme pjesama.

Sudeći po njegovim svjedočanstvima, Bošković je i ove ‘usputne’ plodove svojega pjesničkog umijeća rado stvarao i do njih držao, no za nas su s vremenom ostali u sjeni njegovih znanstvenih djela i dostignuća pa do danas još nisu objavljeni.