Matica hrvatska predstavila 2. i 3. broj ovogodišnjeg ‘Dubrovnika’

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je 2. i 3. broj časopisa ‘Dubrovnik’ za 2015. godinu u srijedu navečer u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Antun Česko predstavio je drugi ovogodišnji ‘Dubrovnik’, posvećen 200. obljetnici rođenja Josipa Jurja Strossmayera, istaknuvši kako izdanje nudi ‘za svakog ponešto’. J. J. Strossmayeru, biskupu i meceni, posvećen je početni blok tekstova, a o njemu su pisali Mato Nedić, Eugen Lah i Anton Aškerc. Iz rubrike o baštini Česko je izdvojio tekst Ileane Grazio ‘Blagoje Bersa i Dubrovnik’ o Bersinom dnevniku vezanom za mjesto svog rođenja, tekst Franka Oreba o ratnom dnevniku Korčulanina Antuna Vlašića, kao i dva vrijedna teksta Vinicija B. Lupisa, o Crkvi svete Marije od Kaštela te brončanom reljefu Gospe od Obrane na Dupcu.

Među objavljenim ogledima Česko je posebno istaknuo članak Tatjane Stupin o Kranjčeviću i Kamovu, Josipa Lisca o hrvatskim dijalektološkim istraživanjima u 19. stoljeću, te drugi dio knjige Antuna Nodila ‘Corruptio rei publicae’. Od poezije Česko je izdvojio pjesme Stijepa Miovića Kočana ‘Boka izbliza i svisoka’, iz rubrike o prozi tri zanimljive kratke priče Borisa Njavra, a iz rubrike posvećene drami tekst Davora Mojaša ‘Gospođe’. Drugi broj ‘Dubrovnika’ donosi i šest osvrta, kao i sjećanje na život Bruna Šišića.

Treći broj časopisa ‘Dubrovnik’, najnoviji u izdanju dubrovačke Matice, ujedno i prvi u novom uredništvu, otvara se s tri znanstvena priloga, koje je predstavila Slavica Stojan. Prvi je tekst Zdenka Zlatara o ‘Kobi’ Ivana Mažuranića’, drugi Iva Banca o fra Didaku Buntiću, a treći Emanuele Garofalo o potresu i obnovi Dubrovnika 1520. godine.

Predsjednica dubrovačke Matice Vesna Čučić iz rubrike posvećene ogledima istaknula je tekst Eda Pivčevića o putovanju Sir Richarda Guylforda hrvatskom obalom 1506. godine, ‘Svjetlost i strah’ Ivana Grljušića te tekst Fabijana Lovrića o albanskom pjesniku Muje Bucpapaja. Iz rubrike baština Čučić je izdvojila tekst Nikše Violića o ljetnikovcima Župe dubrovačke.

Četiri prozna teksta predstavio je Davor Mojaš. Riječ je o pripovijetkama Diane Rosandić Živković, djelu ‘Lenz’ Georga Buchnera, prozi Trude Stamać ‘Gledati ne sanjariti’ te djelo ‘Blume’ Guntera de Bruyna. Rubrika poezije donosi pjesme Ivana Klarića, Joška Sindika i Miraša Martinovića.

Treći broj ovogodišnjeg ‘Dubrovnika’ premijerno donosi i izbor radova iz učeničke literarne radionice, koju vodi umirovljena profesorica Jele Sršen. Novi ‘Dubrovnik’ također donosi i šest novih osvrta, kao i sjećanje na dirigenta Ivana Dražinića.

Promociju su svojom izvedbom uveličale Nena i Barbara Ćorak. Inače, mjesec studeni dubrovačkoj Matici donosi nastavak aktivnosti na promociji svojih izdanja. Nakon nastupa na manifestaciji Knjiga Mediterana u Splitu, ovog mjeseca slijedi promocija u Sarajevu.