‘MLADI GLAZBENICI U MATICI HRVATSKOJ’ Učenici UŠLS nastupaju u Zagrebu!

plakat koncerta

Središnjica Matice hrvatske u Zagrebu u sklopu ciklusa ‘Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj’ organizira koncert učenica i učenika Umjetničke škole Luke Sorkočevića u ponedjeljak 14. prosinca u 20 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske (Strossmayerov trg 4).

Na koncertu će nastupiti Meri Anastasov (violina), Vesna Palčok (violina), Patricia Ćorak (violina), Nina Zvone (violončelo), Barbara Ćorak (flauta), Lucija Brautović (flauta), Sara Žuvela (sopran) i Ana Bakija (glasovir) uz glasovirsku pratnju Stefani Grbić i Alberta Frke.

Na programu koncerta naći će se, između ostalih, djela Lhotke, Cossetta, Dešpalja, Rahmanjinova, Restija, Sorkočevića, ali i naše članice Nene Ćorak, čiju je glazbenu zbirku ‘Škatulica’ dubrovački ogranak objavio ove godine.

Podsjetimo, Umjetnička škola Luke Sorkočevića početke veže uz Dubrovačku filharmoniju koja je 1929. osnovala Muzičku školu Dubrovačke filharmonije, kao školu koja bi obučavala glazbenike za potrebe orkestra. Danas UŠLS obrazuje učenike osnovnoškolske dobi po programima za osnovne glazbene i baletne škole, učenike srednjoškolske dobi po programima za srednje glazbene i baletne škole, te učenike škole primijenjenih umjetnosti. Djelatnost škole obuhvaća i rad s djecom predškolskog uzrasta po glazbenim i baletnim programima.

Inače, ciklus ‘Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj’ odvija se već trinaestu sezonu, u pravilu ponedjeljkom. Danas već priznata glazbena pozornica začeta je 2003. inicijativom Gorana Končara i Daniela Marušića koji su ukazali na potrebu da se mladim glazbenicima omoguće javni nastupi.

Živa koncertna atmosfera, uzbuđenje zbog susreta s novim glazbenim talentima, mlada publika, vrijedna djela hrvatskih i svjetskih skladatelja, samo su neke odlike koje ovaj Ciklus određuju kao nepobitnu vrijednost kulturnoga života Zagreba i Hrvatske.

Matica hrvatska trudi se prepoznati, istaknuti i poduprijeti one koji to najviše zaslužuju – mlade i nadarene. Tako i kriterij za odabir mladih izvođača ostaje nepromijenjen: izniman glazbeni talent potvrđen zapaženim nastupima i nagradama.

Mladi još nemaju iskustvo, ali imaju zanos, nedostaje im zrelosti, ali imaju hrabrosti. Svaki je talent jedinstven i neponovljiv te ujedno i zahtijeva i daruje. Stoga njihove dokazane vrijednosti, koje obećavaju još i više, zaslužuju potporu cijeloga društva, a susreti s njima pružaju iznimno zadovoljstvo i radost.

Umjetnički voditelj Ciklusa je Goran Končar, a organizacijski voditelj Mirko Cvjetko. Ciklus se održava uz potporu Zaklade Adris i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.