Novi broj časopisa Dubrovnik

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku zaključio je svoj ovogodišnji, usprkos pandemijskim okolnostima i uskratama, bogat i saržajan izdavački program, objavljivanjem završnog broja Časopisa za književnost i znanost Dubrovnik 3-4/2021. Uvodne stranice posvećene su Hrvatskom proljeću i Ogranku Matice hrvatske u Dubrovniku: 1971. kroz dokumenta o kojem piše Ivan Viđen. Prvi tematski blok 500. obljetnica prvog izdanja Judite Marka Marulića (1521.) donosi tri prinosa stalnih suradnika: Marul(i ja) Antuna Paveškovića, Marko Marulić i svetište sv. Jere na Marjanu Joška Belamarića i Epistola Marku Maruliću o rodoslovnom književnom stablu obilna ploda, o nesnosno lijepoj Juditi i isto takvoj Suzani, o slatkim napastima i ostalim književnim, ali i životnim delicijama Milka Valenta. Obilježavajući 400. obljetnicu Hoćimske bitke u časopisu su objavljena dva prinosa: Gundulićev Osman u svome političkom i književnom vremenu: nekoliko misli povodom 400. obljetnice Hoćimske bitke Julije Vuljanko Matković i Likovni elementi u djelu Ivana Gundulića Tomislava Kuljiša. Slijedi još jedan tematski blok novog broja časopisa Dubrovnik – 70. obljetnica smrti Luja Vojnovića (1864. – 1951.) u sklopu kojeg je objavljen rad Zorana Grijaka i Ivana Viđena Fenomen dubrovačkih Srba katolika u korespondenciji Lujo Vojnović – Marko Murat (1901. – 1932.).

U stalnoj rubrici Baština objavljena su dva teksta: Vizualizacija Dubrovnika kroz imaginativne geografije povijesnih razglednica Sandre Uskoković i Maroja Mojaša, dok o Nekim karakteristikama dubrovačkog leksika XX. st. prouzročenima hrvatsko-talijanskim jezičnim dodirima piše Ljerka Šimunković. U rubrici Ogledi čitatelji mogu pročitati prinos Simone Delić Pjesma o Rolandu i Pjesma o Cidu i Ženskijeh deset Stijepa Mijovića Kočana. U rubrici Poezija objavljene su pjesme Nicka Cavea Stihovi zapisani na vrećicama za mučninu, poetski Caveovi lirski zapisi koji su pratili njegovu svjevernoameričku turneju 2014. godine, u prijevodu Voja Šindolića, ciklus Prije praska (pjesme s izložbe) Darka Rundeka inspirirane multimedijalnom izložbom Murtić 100 povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića koja je bila otvorena u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 25. svibnja 2021.

U časopisu je tiskan i neobjavljeni ciklus pjesama Milana Milišića (1941.-1991.)  Noć pred zemljotres iz njegove rukopisne opstavštine kao prinos OMH Dubrovnik obilježavanju 30. godišnjice stradanja pjesnika koji je poginuo u svom stanu tijekom napada srpsko-crnogorskog agresora na Dubrovnik 5. listopada 1991. U rubrici Proza objavljena je priča Đir gospođe sa suncokretom Davora Mojaša, a u rubrici Glazba zapis Josipa degl’ Ivellia Opera Opsada Korčule Samuela Arnolda iz 1876. godine. U spomen na velikana hrvatskog glumišta Mišu Martinovića, Matko Sršen objavljuje esej Miše Martinović – ontogeneza njegove glume. Slijedi redoviti foto abum Ivana Viđena, osvrti na aktualnu hrvatsku izdavačku i izložbenu scenu s dubrovačkim predznakom, In memoriam Miri Muhoberac (1959.-2021.) te, završno, Izvješće o radu i poslovanju Zaklade Blaga djela u Dubrovniku od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine. Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavit će časopis Dubrovnik 3-4/2021. u sklopu programa Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u veljači 2022. godine.