Održana književna večer s Mirom Gavranom

U utorak, 28. veljače 2021., u Dvorani Ivana Pavla II. održana je književna večer s najizvođenijim živućim hrvatskim dramatičarom Mirom Gavranom. To je njegovo drugo gostovanje u Dubrovniku u organizaciji dubrovačkog Ogranka. Na književnoj večeri predstavljena su dva nova izdanja Mira Gavrana ”Odabrane drame 2001.-2021.” te 13. izdanje romana ”Judita”. Navedena djela predstavljale su sveučilišne profesorice prof.dr.sc. Mirjana Polić Bobić i prof.dr.sc. Slavica Stojan. 

Na samom početku izlaganja Slavica Stojan iznijela je stilske odrednice Gavranova pisanja, ističući kojim se temama pretežno bavi u svojim djelima. Muško-ženski odnosi, svakodnevni život, teme svake pojedine osobe okosnica su njegova rada i jedan od razloga zbog kojeg je Gavran prepoznat ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta. Istaknula je koliko puta su njegova djela izvedena, prevedena, ali i koliko još u ovom piscu ima tema koje tek treba obraditi. U nastavku je Mirjana Polić Bobić dotaknula se 13. izdanja njegove Judite i 500. godišnjice Marulićeve Judite.

Romaneskni prikaz jedne biblijske priče nije za Gavrana pojedinačan slučaj, te će se i sam autor dotaknuti ostalih djela biblijske tematike. Miro Gavran s velikom je strašću objašnjavao svoju ulogu kao pisca, kako pisac bez čitatelja ne postoji, ali i da je na piscu da stvara ono što će čitatelj htjeti pročitati. Govorio je o načinu pisanja i tome da on temu ne traži, nego tema pronalazi njega, čeka da je on prenese na papir. Dramski tekst, kako govori, uspijeva u jednom segmentu ili situaciji izvući stvarni život pred čitatelje, odnosno gledatelje i u tome je čitava moć kazališta. „Književnost je predivna, kazalište je predivno, mi u biti na jedan zgusnut način u predstavi od sat i trideset minuta dademo sukus jednoga života i kad se to dogodi na lijep način s dobrim glumcima, s dobrim redateljima onda smo svi presretni. Ako se to ne dogodi, to nije to.“ Na kraju književnog susreta, Miro Gavran i Slavica Stojan pročitali su treću scenu su iz njegove nedavno izvedene drame „Na kavici u podne“, čija je premijera ove drame održana u lipnju ove godine u Klovićevim dvorima.

Fotografije preuzete s Dubrovačkog vjesnika