Održano predavanje ‘Rupi Kaur i njezini cvjetovi” Ivane Grkeš

U čitaonici Narodne knjižnice Grad, u srijedu 4.prosinca, održala je predavanje magistra komparativne književnosti i francuskog jezika Ivana Grkeš s temom “Rupi Kaur i njezini cvjetovi” uz moderatoricu Anu Rajić koja je čitala pjesme Rupi Kaur na hrvatskom jeziku. Predstavljen je život i rad mlade pjesnikinje i kontroverzne performerice čiji su stihovi vrijedni svjetske slave.

Rupi Kaur, američka pjesnikinja indijskog porijekla, upravo je obilježila pet godina od objave na internetu svoje prve zbirke poezije pod naslovom “Med i mlijeko”. Prozvana je instagram pjesnikinjom (instagrampoet), a njezina zbirka izazvala je veliko zanimanje u svijetu mladih. Upravo je Rupi Kaur dio internet generacije koja svoju umjetnost predstavlja kroz nove medije.

”Instapoezija, prema mojem mišljenju, može se definirati dvojako. Standardna definicija odnosi se na mlade umjetnike koji se pokušavaju približiti svojim čitateljima preko društvenih mreža, a vrlo često im je to i jedini medij putem kojeg objavljuju svoja djela, zazirući od tradicionalnih oblika. Ponekad se to može čitati kao njihov revolt prema tradiciji, ali također je pokazatelj straha od neuspjeha. Društvene mreže, blogovi i razni profili „trpe” sve, dostupni su besplatno, a kupnja knjige odabir je čitatelja. Međutim, instapoeziju definiram i na drugačiji način, kao instant poeziju. Ove pjesme uglavnom su kratke, češće u formi pjesme u prozi, vode se igrom riječi, izbjegavaju punktuaciju, i mogu izgledati kao trenutni izbačaj „onog što je pjesniku na duši”

Stekla je u vrlo kratkom vremenu nevjerojatnu popularnost diljem Amerike, ali i ostalih kontinenata, te su njezine zbirke prevedene na više od 50 jezika. Uz pjesništvo, bavi se i slikarstvom koje nadopunjuje ono o čemu piše. Teme koje zaokupljuju njezinu maštu i emociju su ljubav, odnosi, roditeljstvo kroz prilagodbu u novoj okolini i pronalaženje vlastitog mjesta u globaliziranom svijetu.

– Međutim, brzo se publika isprofilira i samo oni kvalitetni zapravo mogu opstati. Smatram da književnost, kao i druge umjetnosti moraju pronaći model suživota s modernim tehnologijama, ali ni pod koju cijenu dopustiti da kultura izdavaštva i knjige u tiskanom formatu nestane. Rupi je u tome uspjela: preko društvenih mreža dosegla je tako velik broj čitatelja da tiskanje njezinih zbirki postaje jedini pravi izbor. Uz to, njezine live izvedbe pokazuju koliko čitatelji uživaju u toj poeziji, jer su dvorane uvijek prepune. Posebno je važno što je dosegla i one čitatelje koji možda nisu upoznati s književnosti, ali su preko društvenih mreža došli do nje, a nakon toga i do brojnih drugih instapjesnika, ali i onih tradicionalnih. Izdavačke kuće utvrdile su istraživanjem da je od objave zbirke “Mlijeko i med” porasla potražnja za poezijom 79 posto, što uopće nije zanemarivo. To je jedan od razloga zašto sam odabrala Rupi Kaur”, istaknula je predavačica.