Predstavljanje knjige PLINIJE STARIJI: PRIRODOSLOVLJE, knjiga deveta, ”O vodenim bićima”

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavlja knjigu PLINIJE STARIJI: PRIRODOSLOVLJE, knjiga deveta, ”O vodenim bićima” za čiji prijevod je zaslužna profesorica latinskog jezika i povijesti umjetnosti Inge Belamarić.

Knjiga ”O vodenim bićima” prvi je cjeloviti prijevod IX. knjige „Prirodoslovlja“ na hrvatski jezik, u kojoj Plinije Stariji kroz 88 poglavlja donosi opise različitih dijelova morskoga svijeta: riba, školjaka, puževa, ježinaca, rakova i dr. Uključivši u prijevod i odabrane ulomke iz XXXII. knjige urednica i prevoditeljica Inge Belamarić omogućila je čitateljima potpun uvid u Plinijev svijet vodene zoologije i sve ono što je on s njome povezao, popraćeno mnoštvom slikovnih prikaza. Knjiga je opremljena opsežnom uvodnom studijom, bogatim komentarima, kazalom autora koje donosi Plinije uz njihovu kratku biografiju, zatim latinsko-hrvatskim i hrvatsko-latinskim kazalom vodenih bića te kazalom vlastitih imena. Knjiga je objavljena 2021.g. u izdanju Instituta Latina et Graeca.

Predstavljanje će se održati u utorak, 9. studenog 2021., u 18 sati u Dvorani Ivana Pavla II.

Knjigu će predstaviti Inge Belamarić, Luko Paljetak, Slavica Stojan i Zlatko Šešelj.

*Predstavljanje će biti održano u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, stoga je broj nazočnih ograničen, a nošenje zaštitne maske obvezno.