Predstavljen dvobroj časopisa Dubrovnik

U petak, 24. studenoga u čitaonici Narodne knjižnice Grad dubrovački Ogranak Matice hrvatske predstavio je novo izdanje svoga časopisa Dubrovnik 2-3/2017. u kojemu je na 360 stranica objavljeno pedesetak prinosa 40 suradnika. Uz ostale uobičajene rubrike časopisa ovaj dvobroj obilježavaju tematske stranice uz 450. godišnjicu smrti komediografa Marina Držića i 200. godišnjicu smrti jezikoslovca Joakima Stullija.

Prigodni članak o franjevcu Stulliju, jednome od najznačajnijih hrvatskih jezikoslovaca uopće, napisala je Martina Kramarić. U uvodnome dijelu nalazi se i članak Marija Grčevića o ruskome grofu Petru Tolstoju i njegovim kontaktima s Hrvatima na početku 18. stoljeća. Opsežan tematski blok povodom 450. obljetnice Držićeve smrti donosi priloge Lade Čale Feldman, Ivane Lovrić Jović, Marija Kopića, Zdenka Zlatara, Slavice Stojan, Ivana Viđena, Ileane Grazio, Rosanne Morabito, Ivice Boban, Davora Mojaša, Tonka Maroevića, Frana Čale, Mire Muhoberac, Radovana Ivšića i Ninoslava Kunca. Tematski je blok zaključen poznatim sonetom-nekrologom koji je povodom Držićeve smrti ispjevao njegov nešto mlađi suvremenik Miho Monaldi u prijevodu Tonka Maroevića. Ne izdvajajući nijedan članak posebno, mora se kazati kako je riječ o novim i zanimljivim tekstovima koji, svaki sa svoje strane, osvjetljavaju pojedine elemente Držićeva djela, kao i njihovih čitanja, prijevoda i uprizorenja. Vrijedno je ipak napomenuti kako je u sklopu ovoga tematskog bloka po prvi put objavljen strip o Marinu Držiću te kako je to istodobno prvo objavljivanje stripa na stranicama časopisa Dubrovnik.

U cjelini gledano, ovaj je tematski blok važan doprinos našoj držićologiji i zajedno s više novih znanstvenih doprinosa objavljenih tijekom 2008. godine, kada se obilježavalo 500. godina njegova rođenja, sigurno će biti korisno štivo i znanstvenoj i široj publici. Broj se nastavlja ogledima Jürgena von Kempskoga (prijevod Marija Kopića) i Julijane Matanović te Rine Kralj-Brassard u rubrici o baštini. Tekst o znamenitome Mozartu ispunjava proznu rubriku, dok se u rubrici poezije nalaze pjesme Thomasa Mertona (prijevod Vojo Šindolić). Objavljena su i dva ogleda o dramskim autorima: Hansa Laehra o Shakespeareovom kralju Learu (prijevod Dubravko Torjanac) i Pere Mioča o nedavno preminulome dramskom piscu Ivi Brešanu. Ovaj broj uz popratni komentar Stjepana Ćosića donosi i izvadak iz dosad široj publici gotovo nepoznatoga biografskog teksta novinara i publicista Antuna Stražičića u kojemu on na živ i topao način opisuje svoje mladenačke dane, odrastanje i ugođaj Dubrovnika u zadnjemu desetljeću 19. stoljeća. Ovaj je članak istodobno i najava knjige potpunih Stražičićevih memoara koje će Matica objaviti u idućoj godini, a priredit će ih Stjepan Ćosić. Broj je zaključen albumom, zatim rubrikom osvrta na novija književna i likovna djela te izložbe i predstave, i to prilozima deset autora, i naposljetku dvama nekrolozima.

 

I.V.