PREDSTAVLJEN NOVI BROJ ČASOPISA “DUBROVNIK” 1/2017.

predstavljanje casopisa 1/2017

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku u ponedjeljak 19. lipnja 2017. predstavio je novi broj svoga časopisa za književnost i znanost Dubrovnik. U programu predstavljanja časopisa u dobro posjećenoj čitaonici Narodne knjižnice Grad sudjelovali su Davor Mojaš, Brigita Masle Dražinić i Ivan Viđen.

Prvi ovogodišnji broj Dubrovnika, uz svoje redovite rubrike, ima i dva tematska bloka. Prvi je posvećen 350. obljetnici Velike trešnje u Dubrovniku 1667. godine. U njemu su objavljeni radovi o seizmičnosti dubrovačkoga područja i pokušaju znanstveno utemeljene rekonstrukcije što se ustvari događalo toga kobnog dana (Davorka Herak – Marijan Herak – Iva Vrkić), zatim članak o dramatičnim događajima prvih dana i tjedana nakon potresa prema korespondenciji vlastelina Marka Bassegli (Slavica Stojan), impresija o dubrovačkome parcu sv. Vlahu u trešnji (Maja Nodari) te dva povijesna teksta: jedna pjesma Bara Bettere o Velikoj trešnji i članak dum Nika Gjivanovića o stotoj obljetnici trešnje 1767. godine.

Drugi je tematski blok posvećen slikaru Antunu Masli (1919.-1967.) uz pedesetu godišnjicu njegove smrti sa, do sada, neobjavljenim pjesmama, putopisom Put u Veneciju i Pariz, crtežima i drugim rukopisima velikog slikara. Uz ove slikareve zapise, svoje priloge o njemu dali su Antun Karaman (Dječak sa suncem, cvijetom i pticom u njedrima), Rozana Vojvoda (‘Slika u slici’ u radovima Antuna Masle), Davor Mojaš i Luko Paljetak, a nadahnuto je o svome ocu govorila slikareva kći Brigita Masle Dražinić te interpretirala dio njegove poezije.

Također, objavljeni su prilozi brojnih suradnika u stalnim časopisnim rubrikama: Baština (tekstovi Antuna Ničetića, Vinicija Lupisa i Josipa Lisca), Ogledi (O smislu sjete Romana Guardinija u prijevodu Marija Kopića), Poezija (Ništa darovano Wisławe Szymborske u prijevodu Pera Mioča, Nedolično i vrijedno spomena Stanislave Nikolić Aras), Proza (La Fenice Mare Čop Marlet u prijevodu Slavice Vrkić Žure), Drama (Stranac Rainera Wernera Fassbindera u prijevodu Dubravka Torjanca), Osvrti i rubrika In memoriam (s nekrolozima Vlahu Dražiću i Rastku Barbiću) te Izvješće o radu Zaklade Blaga djela u Dubrovniku tijekom 2016. godine. U časopisu je predstavljena i nova rubrika Album koja će objavljivati stare fotografije i razglednice Dubrovnika.

Na kraju predstavljanja najavljen je idući dvobroj časopisa koji bi trebao izaći najesen i u kojemu će, između ostaloga, biti i tematski blok posvećen 450. obljetnici smrti Marina Držića.