Predstavljen novi broj časopisa Dubrovnik 4/2017

U prepunoj Saloči od zrcala, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku, skupa s predstavnicima Židovske općine u Dubrovniku, obilježio je 500. obljetnicu rođenja jednog od najvećih europskih humanističkih pjesnika, židovskog pjesnika, Portugalca Didaka Pira (Isaia Coen) Evora 1517. – Dubrovnik 1599. koji je najplodnije godine svoga života, više od 40 godina proveo u Dubrovniku u kojem je i sahranjen. Značajni i opsežni temat 4. broja časopisa Dubrovnik Ogranka Matice hrvatske posvećen je stoga ovom velikom pjesniku i misliocu. Temat sadržava znanstvene radove posvećene njegovu pjesničkom djelu i životu, kao i prijevode njegovih brojnih pjesama s latinskog na hrvatski jezik, ponajboljih hrvatskih prevodilaca s latinskog jezika. U njima se iščitava dubrovačka svakodnevica sredinom 16. stoljeća u Dubrovniku, suživot Portugalca Pira sa stanovnicima Grada i njegove pohvale dubrovačkoj vlasti. Urednica temata je profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Irena Bratičević.

Drugi temat 4. broja ovogodišnjeg Dubrovnika obilježila je 150. obljetnica smrti Maksimiljana Habsbuškog i njegove supruge Šarlote i njihova povezanost s otokom Lokrumom.

 Na promociji su, uz članove uredništva, urednice temata o Didaku Piru dr. sc. Irene Bratičević, sudjelovali potpredsjednik Matice hrvatska gospodin Stjepan Sučić te tajnik Židovske općine gospodin Igor Vrtikapa (u odsutnosti predsjednice Židovske općine prof. dr. sc. Sabrine Horović koja zbog zdravstvenih razloga nije mogla doći).

 Promociji su nazočili, uz brojne dubrovačke građane, članove Matice hrvatske, učenike i svećenike, dubrovački biskup Mate Uzinić, kao i glavni dubrovački imam efendija Salkan Herić.

*Fotografirao Vedran Levi


Widget not in any sidebars