Predstavljen prvi ovogodišnji broj časopisa Dubrovnik 1/2018.

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u srijedu novi broj svoga Časopisa za književnost i znanost Dubrovnik 1/2018. Uvodne tematske stranice časopisa posvećene su obilježavanju 700. godišnjici neprestanog djelovanja Ljekarne Male braće u Dubrovniku. Objavljen je dio radova sa simpozija 700. godina ljekarništva u Dubrovniku održanog u studenom prošle godine s radovima Andreasa S. Zieglera, Stipe Nosića, Josipa Sopte, Nede Kovačić, Rine Kralj-Brassard, Slavice Stojan, Pavice Obuljen, Ljiljane Betice Radić, Jadranke Šeparović Hanževački i Marije Bagović Lučić te pjesma Nevještu ljekaru Đura Hidže. U rubrici Baština Franko Oreb piše o Odjeku Viške bitke (1866.)u pjesmi i glazbi a Sanja Žaja Vrbica i Nikolina Vukanović Urljević o Oglašavanju i prodaji namještaja u Dubrovniku na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Mario Kopić objavljuje prijevod filozofijskog eseja O Jedinstvenosti Emmanuela Levinasa. Objavljena je i prvi hrvatski prijevod proze Mještace Lea Lipskog i proza Afganistanski kuhar Isabelle Feimer.

Središnji dio časopisa posvećen je pjesniku Mihu Monaldiju (1540.-1592.) i njegovim Prigodnim sonetima koje je preveo Tonko Maroević. „Sonetna prepiska Miha Monaldija svakako nudi lijep uvid u dubrovački renesansni ambijent, u društvenu elitu i oblike zahtjevne pismenosti.“ – ističe u bilješci Tonko Maroević. U novom broju Dubrovnika objavljena je i nagrađivana drama Ogrebotine Olje Lozice, dramaturginje i redateljice koja je u Kazalištu Marina Držića ostvarila zanimljive autorske projekte (Prasac koji gleda u sunce, Divan dan).  I novi Album preporučuje se do sada nepoznatim fotografijama dubrovačkog vremeplova.U rubrici Spomenar objavljeno je po svemu vrijedno podsjećanje na teatrologa, redatelja, književnika i prevoditelja Marka Foteza, jednog od utemeljitelja Dubrovačkih ljetnih igara i redatelja koji je, nakon 400. godina, prvi režirao Dunda Maroja. Tekst Jelene Lužine detaljno i pedantno prati posebice Fotezove dubrovačke godine, ljeta od Igara, njegov umjetnički suživot s glumicom Marijom Crnobori, njegov teatrološki, redateljski, književni i svekoliki umjetnički trag koji obvezuje uz nekoliko do sada nepoznatih fotografija Marka Foteza u Dubrovniku koje svjedoče njegove ljetne kazališne snove koje, i nakon toliko godina, i danas prepoznajemo u programima Dubrovačkih ljetnih igara. Završne stranice časopisa posvećene su osvrtima na znanstvenu i književnu aktualnu produkciju dubrovačkog predznaka uz kroniku rada Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku 2017. godine i spomen na Anicu Kisić (1940.-2017.) i Iva Perića (1930.-2018.)

Časopis su, u čitaonici Narodne knjižnice Grad, predstavili fra Josip Sopta koji je govorio o časopisnom štivu posvećenom Ljekarni Male braće, Jasenka Maslek koja je analitički i pregledno predstavila pjesništvo i životne tragove Miha Monaldija i Davor Mojaš koji je informirao o ostalom raznovrsnom i preporučujećem štivu prvog ovogodišnjeg Matičinog broja časopisa Dubrovnik 1/2018.