Predstavljen zbornik „Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971. godine“.

Predstavljanje zbornika „Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971. godine“.

U dvorani Ivana Pavla II u zgradi bivšega samostana sv. Klare u srijedu, 12. prosinca u organizaciji dubrovačkoga ogranka Matice hrvatske predstavljen je zbornik radova „Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971. godine“. Ovaj je zbornik Matica hrvatska objavila prošle godine kao rezultat znanstvenoga skupa koji je 2012. Matica i organizirala. Zbornik su predstavili povjesničar umjetnosti Igor Zidić koji je bio ne samo višegodišnji predsjednik Matice, nego i sudionik tih povijesnih događaja, jednako kao idugogodišnji podpredsjednik Matice Stjepan Sučić dok je treći predstavljač bio Božidar Petrač.

Nakon uvodnih riječi predsjednice OMH Slavice Stojan riječ je uzeo Božidar Petrač koji je predstavio osnovnu strukturu i sadržaj zbornika te dao najosnovnije podatke o svakome tekstu. Nakon njega je  govorio Stjepan Sučić koji je iznimno nadahnuto i emotivno evocirao ne samo zgode i anegdote već i ugođaj toga povijesnog vremena. Posebno je istaknuo ulogu Matice hrvatske u događanjima Hrvatskoga proljeća i podsjetio kako su tada i središnjica i ogranci zajednički djelovali kao stožerna sila hrvatske kulture i inteligencije. Naposljetku je Igor Zidić dao nešto širu sliku društvenih, političkih i kulturnih odnosa tijekom 1960-ih godina s kulminacijom u previranjima iz 1971. godine. Svojevrsna liberalizacija političkoga života nastala nakon pada Aleksandra Rankovića, iznimno živa domaća kulturna scena i angažman intelektualaca te međunarodna hladnoratovska zbivanja svakako su bili neki od važnih elemenata u podlozi Hrvatskoga proljeća.

Ovaj monumentalni zbornik na preko 700 stranica obrađuje važnu temu suvremene hrvatske povijesti i to u rasponu od teorijski i analitički orijentiranih radova do tekstova dokumentarnoga i memoarističkoga karaktera. Matičin zbornik o Hrvatskome proljeću jedan je od najopsežnijih priloga o toj temi uopće, a radovi su razvrstani u tri skupine: Uvodna razmatranja, Studije i rasprave, Svjedočenja, zapamćenja, dokumenti. O temi Hrvatskoga proljeća piše trideset i dvoje autora – protagonista, svjedoka, kroničara, proučavatelja i tumača toga povijesnog događaja.