Predstavljena knjiga “Odabrane komedije” Mira Gavrana

Dolazak Mira Gavrana i Mladene Gavran, dvoje tvoraca sada već proslavljenog malog ali slavnog teatra Gavran u Hrvatskoj i širom svijeta razveselio je ne samo članove Matice hrvatske u Dubrovniku, nego i sve druge njegove brojne fanove u ovom gradu, od srednjoškolaca i studenata do građana srednje životne dobi i umirovljenika. 

Miro Gavran i njegova supruga, akademska glumica Mladena Gavran, proslavljena zahtjevnim ulogama snažnih i emocionalnih žena kojima obiluju brojne drame Mira Gavrana, predstavili su zajednički knjigu Odabrane komedije koju je ove godine objavila Matica hrvatska u Zagrebu. Knjiga sadržava drame iz zrelog razdoblja Gavranova stvaralačkog djelovanja a razmatra svakodnevicu života i u njoj tzv. obične ljude, njihove obiteljske i bračne odnose sa svim nesporazumima, zabunama, tajnama, prijevarama, ali i pomirenjima. Miro gavran na svoj zanimljiv i duhovit način govorio je i o radnjama koje se zbivaju u njegovim komedijama i o dosadašnjim reakcijama publike na njihove sadržaje i o vlastitom životu. Mladena Gavran je na oduševljenje brojne publike u dvorani predstavila nekoliko ženskih i muških likova iz dviju Gavranovih komedija: “Babilon” i “Sve o muškarcima”.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slavica Stojan naglasila je u uvodnoj riječi da Ogranak MH u Dubrovniku dolaskom u Dubrovnik Mira Gavrana obilježava  25. obljetnicu objavljivanja prvog Gavranovog dramskog teksta “Stranac U Beču, Ruđer Bošković i Marija Terezija” u časopisu Dubrovnik 1993. godine, sv. 3. Bilo je to je 10 godina nakon što je Miro Gavran počeo svoj ophod pozornicama i književnim prostorom hrvatskim i svjetskim.