Predstavljena knjiga The Myth of Dubrovnik

U utorak, 24. svibnja 2022., u Čitaonici Narodne knjižnice Grad predstavljena je knjiga The Myth of Dubrovnik autora Lovra Kunčevića, a u predstavljanju su sudjelovali Zdenka Janeković Römer, Lovro Kunčević i Ivana Grkeš. Knjiga je prijevod s hrvatskog na engleski jezik što predstavlja provedbu jednog od važnijih ciljeva OMH u Dubrovniku: prevoditi na strani jezik kako bi se naša povijest i kultura približila turistima i znanstvenicima koji za to imaju poseban interes.

The Myth of Dubrovnik izvor je informacija o Gradu – onome što su Dubrovčani govorili o sebi drugima, stvarajući tako mit o postanku Republike i njezinom unutarnjem ustrojstvu.

Ova knjiga je važna i za naše vodiče koji svojim predanim radom gostima prenose povijest i kulturu Grada. Ovim djelom mogu dodatno obogatiti svoja znanja i proširiti uvide u povijest i međunarodnu politiku. 

Autor Lovro Kunčević naglasio je da ova knjiga ima jednu ‘malu povijest’. Projekt je počeo tako što je čitao dobre tekstove koje su napisali drugi, prije svega Nella Lonza i Zdenka Janeković Römer . Najvažniji su mu bili tekstovi Janeković Römer odnosno prvo poglavlje njezine knjige “Okvir slobode”. Zavolio je taj tekst dok ga je čitao kao student te je iz tog impulsa nastala ova knjiga. Dakle, odlučio se baviti slikom koju su renesansni Dubrovčani imali o svom gradu. Posebno ga veseli što se djelo koristi izvan uskog konteksta historiografije, koriste ga tako povjesničari umjetnosti i književnosti, a završilo je i kao literatura na nekoliko sveučilišnih kolegija. Autor se nada da će engleski ‘Mit’ naći svoju publiku jer je Dubrovnik zanimljiv u međunarodnoj historiografiji tj. unutar kanona europske historiografije. Nadalje, zanimljiva je i povijest identiteta, to je jedna od rijetkih republika koja je toliko stoljeća preživjela izvan Italije. Jedna je od najranijih i najdugovječnijih republika, a Dubrovnik je zanimljiv i onima koji se bave poviješću granica.

Naglasila je kako je važno da dosezi hrvatske historiografije budu dostupni stranom čitateljstvu i da dobiju mjesto koje zaslužuju. Originalnost Kunčevićevih radova temelji se na istraživanju i na teoretskim temeljima suvremene svjetske historiografije te dodala da knjiga donosi obuhvatno i novo istraživanje, stoga i novo tumačenje dubrovačke stvarnosti srednjeg i novog vijeka.

Foto: Dubrovački vjesnik