Predstavljena knjiga ”Tužna povijes moga života” u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku

U Zatonu Malom je 13. kolovoza predstavljena knjiga dnevničkih zapisa „Tužna povijes moga života“ Vicka Njirića-Puha iz Štikovice (1871.-1942.), koje je vodio od odlaska u Južnu Ameriku 1889. do 1918. Knjigu su za tisak priredili Tonko Lonza i Marina Vicelja, a izašla je u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku. Rad na ovome izdanju potaknulo je oduševljenje svih koji su ga pročitali, budući da autor na neposredan, iskren i otvoren način „pripovijeda“ o svome životnome putu – mladića koji se s 18 godina zaputio u dalek i nepoznat svijet, u kojem se suočio s nizom teškoća, s iseljeničkim životom, radom u salitrerama te drugim teškim poslovima za minimalne nadnice, uz istovremeno velika očekivanja roditelja i obitelji u domovini.

Iznimno je zanimljiv opis života pojedinca u tuđini koji materijalno ne posjeduju gotovo ništa, no posjeduje snažan moralni integritet i obiteljski odgoj, na što se često referira i što se prepoznaje u nepokolebanoj vjeri u ljude, optimizmu koji ga nije napuštao ni u najtežim situacijama i pozitivnom odnosu prema ljudima i okolnostima u kojima se zaticao, što mu je dalo snage da prebrodi nedaće i na koncu ostvari društvenu afirmaciju i relativno dobar ekonomski status u Čileu do povratka u domovinu 1905. Ovaj rukopis ponajprije ima vrijednost za obitelj, budući da ispunja praznine između slabih sjećanja njegovih unuka i fragmentarnih priča njegove djece o njegovu životu i karakteru.

Istovremeno, ovaj je tekst jedinstven dokument koji u prvome licu, u formi dnevnika/memoara, daje podrobne opise života naših iseljenika u Južnoj Americi iz pera pripadnika nižeg staleža, iz težačke obitelji s tek završenom pučkom školom. Utoliko je više vrijedan prekrasan Njirićev rukopis, njegove jasne rečenice i struktura teksta te zaokružene misli i životne pouke. Ovi su zapisi po svemu autentični jer u njima autor kao neposredni sudionik svjedoči o brojnim događajima kojima je pribivao, od kojih su neki vezani i uz povijesne revolucije u Argentini i Čileu, izgradnju željezničke pruge Transandine, prijelaz preko Kordiljera ili život i rad u salitrerama. Ova je intimna ispovijest jednog čovjeka ujedno i vrelo poznavanja života naših iseljenika, njihovih nadanja, želja i sudbina.