Predstavljena slikovnica ”Bambin – Pobožnost Svetom Djetešcu u Dubrovniku”

U nedjelju, 18. 12. 2022. Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je slikovnicu ‘Bambin – Pobožnost Svetom Djetešcu u Dubrovniku’ iz svoje bogate biblioteke Cvijeta, koja je nastala u suradnji s Osnovnom školom Marin Getaldić.

Bambin – dijete Isus, na osobit se način slavio u Dubrovniku, ne samo u božićno vrijeme, već je pobožnost Bambinu bila naglašeno prisutna tijekom cijele godine. Kult svetog Djeteta ušao je u dubrovačku religijsku, književnu i kulturnu povijest u 18. stoljeću. To je razdoblje romantizma koje za razliku od prethodnih stoljeća podiže značaj djeteta u životu naroda. U Bambinu se ogleda lik djeteta koje nije samo biće koje ljubimo i štitimo, nego u njemu gledamo branitelja i zaštitnika pred kojim stoji titanska zadaća – spasenje svijeta.

Predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan istaknula je na predstavljanju ove slikovnice kako su djeca iz OŠ Marina Getaldića jasno razumjela svoju zadaću te su za ovu slikovnicu poklonila svoje prekrasne crteže i još ljepše pjesmice.

”Bambin je obilježje našeg identiteta i ne treba to puno tumačiti nikome tko je iz Dubrovnika. Naše crkve, a često puta i naši domovi, barem za Božić, imaju na počasnom mjestu u kući Bambina. Mi znamo što je Bambin, znamo što znači u našim životima i u našoj kulturnoj i vjerskoj povijesti ” rekla je predsjednica Slavica Stojan te podsjetila kako je i kad Bambin ušao u naše dubrovačke okvire, naše živote, dušu i srce. Bilo je to u 18. stoljeću, kada se Dijete pojavljuje u svjetskoj i hrvatskoj književnosti. U hrvatskoj književnosti se pojavio kao djetešce Božje, a prva je o njemu pisala sestra Ruđera Boškovića, Anica Bošković.

”Ova slikovnica poklon je Bambinu kojemu vraćamo njegov rođendan”. Nadamo se da će ova slikovnica biti podsjetnik svim stanovnicima Grada na bogatstvo kulturnog i vjerskog naslijeđa, ali i zadaća da se ovo autentično duhovno-kulturno blago ne zaboravlja, već očuva i promiče u dubrovačkim obiteljima.

Slikovnica Bambin predstavljena je i u katedrali Rođenja BDM u Trebinju – BiH. Predsjednica Ogranka Slavica Stojan govorila je hrvatskoj djeci koja žive na području Trebinjsko-mrkanske županije o jedinstvenoj pobožnosti Bambinu u Dubrovniku te im predstavila i poklonila ostale slikovnice iz biblioteke Cvijeta.

Foto: Dulist