Predstavljeni dvobroj časopisa Dubrovnik

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku sinoć je predstavio dva dvobroja časopisa za književnost i znanost “Dubrovnik” objavljena u prošloj godini.

Časopis su predstavili glavni urednik Davor Mojaš te Ivan Viđen i Slavica Stojan.

Tematske stranice prvog dvobroja posvećene su 200. obljetnici smrti Marka Bruerovića (1770. – 1823.), pjesnika francuskog podrijetla koji je ostavio trag u književnosti Dubrovnika na prijelazu 18. u 19. stoljeće. Slavica Stojan obrazložila je kako je pisao i na latinskom, talijanskom i francuskom jeziku, ali da su ipak neke od njegovih najljepših riječi upravo one na hrvatskom jeziku.

Tematske stranice posvećene Ignaciju Amerlingu (1830.-1913.) i doprinosu obitelji Amerling dubrovačkoj povijesti 19. stoljeća opisao je Ivan Viđen i izrazio pokušaj da se putem ovog Časopisa iskaže zahvalnost za sve ono što je ta obitelj učinila za Dubrovnik.

Temat drugog dvobroja posvećen je 80. obljetnici rođenja akademika Luka Paljetka. Davor Mojaš istaknuo je kako se radi o svestranom renesansnom autoru svekolikih interesa te da je, uz mnoga događanja koja su se prošle godine održala povodom njegovog 80. rođendana bilo nužno da ga obilježi i ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku.

Drugi dvobroj također se bavi tisućitom obljetnicom postojanja benediktinskog samostana na Lokrumu, kao i 130. obljetnicom otkrivanja Gundulićeva spomenika u Dubrovniku.