‘PRIČAM TI TIRENU’ Stojan: Nagovještaj zagonetke o ljudima nahvao

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan održala je u srijedu 3. svibnja 2017. u dvorani Ivana Pavla II predavanje Pričam ti Tirenu, kojim je obilježena 450. obljetnica smrt Marina Držića.

-Tirenom je Marin Držić započeo svoj trijumfalni pohod dubrovačkom kazališnom scenom. Imaginarni pjesnički, mitski prostor istodobno je i zbiljski prostor Rijeke dubrovačke. To je mjesto u kojem uz obilno vrelo borave vile odnosno muze poetskog i teatarskog nadahnuća, zbiljski locus amoenus, mjesto na kojem plodna zemlja obilato rađa svojim plodovima, šuma divljači i pticama, a voda ribom. Držić je dosta vremena boravio tada u Rijeci dubrovačkoj, na imanju crkve Svih svetih uz izvor Omble, ali i na imanju svoje obitelji u vodom bogatoj Čajkovici. Zato se slobodno može reći da je Tirena isplivala iz riječkih voda – istaknula je tom prilikom Stojan.

-Poslije lepršave Tirene Držić je mnogo dublje i oštrije zahvatio u dubrovačku svakodnevicu. Tirena je tek nagovještaj zagonetke o ljudima nahvao koja upozorava da neljude ne trebamo iskati na njegovoj pozornici. Kolikogod Držić ismijavao ljudske mane, zablude i zastranjenja, njegovi protagonisti na pozornici uvijek su samo ljudi. Onima koje zove neljudi, onima koje zove nahvao Držić ne daje priliku da se nađu na njegovoj sceni. Zato je pastorala Tirena poticaj pravim ljudima da na zelenim poljanama i šumovitim proplancima vlastitoga bića uvijek idu za onim što je dobro i da to dobro neštedimice dijele s drugima kako ne bi postali neljudi – zaključila je Stojan.