In memoriam Ivani Burđelez

U subotu, 11. studenoga navršilo se deset godina otkako zaslužna Ivana Burđelez više nije s nama. Povodom ove obljetnice, kao mali znak sjećanja, u ime dubrovačkoga Ogranka položen je vijenac na njezin obiteljski grob u Cavtatu.

Ivana Burđelez tri je desetljeća bila članica uprave Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i svojom je radnom i životnom energijom ostavila traga u čitavoj jednoj epohi povijesti našega Ogranka. Na skupštinama 1993., 1998., 2000. i 2003. bila je potvrđivana kao tajnica Ogranka da bi na skupštini u veljači 2007. godine bila izabrana za predsjednicu što će ostati sve do smrti. Osim vođenja Ogranka bila je urednicom brojnih izdanja, članica uredništva časopisa “Dubrovnik”, a održala je ili moderirala nebrojeno Matičinih predstavljanja, tribina i predavanja. Osim entuzijazma i rada uloženoga u djelovanje dubrovačke Matice bila je u više mandata i članica raznih upravnih tijela Središnjice, a bila je angažirana i u brojnim drugim društvenim ulogama. U jednome mandatu (1993.) bila je članica tadašnjeg Gradskog poglavarstva Grada Dubrovnika zadužena za kulturu, počasna španjolska konzulica u Dubrovniku te dugogodišnja voditeljica Međunarodnog središta hrvatskih sveučilišta i Centra za mediteranske studije u Dubrovniku.

Na fotografiji (Ivana Burđelez desno) s otvaranja izložbe o životu i djelu Iva Vojnovića u kolovozu 2009. godine u Narodnoj knjižnici Grad u društvu s ko-autorima izložbe (slijeva: Ivan Viđen, Vesna Čučić, Ingrid Pavličević, Luko Paljetak).