Književna večer pjesnika i esejista Milorada Mija Popovića

DRUŠTVO CRNOGORSKO-HRVATSKOG PRIJATELJSTVA DNŽ Dubrovnik u sastavu SAVEZA CRNOGORACA HRVATSKE, OGRANAK MATICE HRVATSKE U DUBROVNIKU i DUBROVAČKE KNJIŽNICE
Imaju čast pozvati Vas na književnu večer, pjesnika, i esejista MILORADA MIJA POPOVIĆA koja će se o održati u četvrtak, 21. prosinca 2023., u 19 sati. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.
Moderator književne večeri je: Darko Šuković, publicist i glavni urednik Antene M iz Podgorice.
Milorad Popović (Lipa Cucka, blizu Cetinja, 1957.) pjesnik je, esejist, prozni pisac i urednik. Autor je osam knjiga poezije. Djela su mu prevođena na mnoge strane jezike. Objavio je knjige pjesama: Sa trga glodara (1981.), So Jude (1982.), Nema više klađenja (1985.), Red se polako zavodi (1987.), Cetinjski ljetopis (1991.), Nesigurna zemlja (2005.), koja ima i svoje slovensko izdanje (Negotova dežela, Ljubljana, 2007.), Raskršća (Cetinje 2008.). Prevođen je na engleski, talijanski, njemački, turski, češki, poljski, litvanski, mađarski, rumunski, albanski, bugarski i makedonski jezik. Zastupljen je u više antologija crnogorske i jugoslavenske poezije. Objavio je knjige eseja: Mali narod i nacionalizam (1998.), Crnogorsko pitanje (dva izdanja, 1999. i 2000.), Podijeljena nacija (2010). Njegoš i crnogorska nacija (Cetinje, 2011.). Crnogorsko pitanje je prevedeno na bugarski jezik (Černogorskij vopros, Sofija, 2001.) te talijanski (La questione montenegrina, dva izdanja, Rim, 2002. i 2003.) i drugo.
Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, od kojih izdvajamo: Nagrada za najbolju knjigu u Crnoj Gori (1982.), Nagrada „Risto Ratković“(2005.), Nagrada „Miroslavovo jevanđelje“ nagrada „Meša Selimović“, nagrada Jutarnjeg Lista, Trinajstojulska nagrada, Njegoševa nagrada, nagrada „Bosanski stećak“, nagrada „Ivan Crnojević“, Trinaestonovembarska nagrada i druge. S Mladenom Lomparom i Slavkom Perovićem, osnovao je 1986. godine časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja Ars. Predsjednik je Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK) i direktor Otvorenog kulturnog foruma na Cetinju (OKF).
Očekuje su sudjelovanje u programu gospodina Adrijana Vuksanovića, predsjednika Hrvatske građanske inicijative Crne Gore i poslanika Skupštine Crne Gore.