Izglasan Zakon o hrvatskom jeziku

Prenosimo Izjavu Glavnog odbora Matice hrvatske u povodu donošenja zakona o hrvatskom jeziku: 

“Hrvatski sabor 26. siječnja 2024. donio je Zakon o hrvatskom jeziku, čime je Republika Hrvatska  stala uz bok europskih zemalja koje se svojim nacionalnim zakonodavstvom skrbe o vlastitu jeziku. Time se nakon desetljeća iščekivanja napokon ostvario san mnogih generacija hrvatskih domoljuba.

Skrb o razvoju hrvatskoga jezika odgovornost je cjelokupnoga hrvatskog društva te stoga mora biti postavljena na široku nadinstitucionalnu i nacionalnu razinu. To će se postići okupljanjem hrvatskih ustanova i najboljih stručnjaka koje ovo društvo može dati za promišljanje razvoja hrvatskoga jezika, identiteta i kulture u budućnosti. Ovo je zakon o budućnosti hrvatskoga jezika. Njime ne zaštićujemo hrvatski jezik u prošlosti, nego ga pripremamo za budućnost i buduće naraštaje.

Matica hrvatska zahvaljuje Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom saboru. Zahvaljujemo za potporu Rektorskom zboru RH i Odboru HAZU-a za normu hrvatskoga standardnog jezika, Radnoj skupini za izradu nacrta prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, Matičinim tijelima za potporu, kao i svima ostalima koji su doprinijeli usvajanju Zakona.

Zakon o hrvatskom jeziku nije ni protiv koga. On je za sve nas. Stoga donošenje Zakona o hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru, kao najvišem predstavničkom tijelu građana naše zemlje, smatramo trenutkom istinskoga hrvatskog zajedništva.”

Glavni odbor Matice hrvatske

 

Fotografija: Glavni odbor Matice hrvatske i članovi radne skupine za izradu Zakona o hrvatskom jeziku u Saboru na dan izglasavanja Zakona.