Predstavljanje slikovnice “Paskoje Miličević, graditelj Dubrovnika”

Biblioteka ”Cvijeta” Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku bogatija je za još jednu slikovnicu o velikim ličnostima Dubrovnika: Paskoje Miličević, graditelj Dubrovnika.
 
Predstavljanje slikovnice će se održati u okviru obilježavanja Feste svetog Vlaha i Dana Grada, u utorak, 30. siječnja 2024. u 17 sati u čitaonici Narodne knjižnice Grad, a predstavljat će je autorica Slavica Stojan, ilustrator Joško Marušić i predsjednica Ogranka Ivana Grkeš.
 
Posrijedi je priča o životu i djelu znamenitog inženjera i graditelja Paskoja Miličevića. Slikovnica pripovijeda o tome kako je Paskoje gradio Grad i što je sve podigao u Dubrovniku u vrijeme najvećeg procvata Republike koje zove zlatnim dobom.
 
Na djeci primjeren način (8 do 14 godina) protumačeno je kako su se u Dubrovniku podizale zidine i tvrđave, kako je nastao lukobran Kaše, kako je inženjer Paskoje ukrotio izvor rijeke Omble te iskoristio snagu njezinih voda da pokrenu niz mlinova i stupa koje je koristila tada vrlo važna za gospodarstvo države tekstilna manufaktura.