ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA OGRANKA

6Godišnja Skupština Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku održana je u četvrtak, 19. travnja u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Skupštinom su predsjedali predsjednica Slavica Stojan, tajnica Ivana Grkeš i gospodarski tajnik Ogranka Anđelko Skvrce. 
 
Na početku zasjedanja, predsjednica je pozdravila članove prigodnim govorom, a potom je tajnica izvijestila članove o programskim aktivnostima provedenim u prethodnoj godini te predstavila plan za tekuću godinu. Gospodarski tajnik predstavio je financijsko izvješće za 2022. te plan prihoda i rashoda za 2023. Predstavljena izvješća i planove za ovu godinu skupština je jednglasno usvojila. 
 
Na Skupštini je usvojen i prijedlog nadopune Pravila Ogranka koji je podržan natpolovičnom većinom glasova članova s pravom odlučivanja. 
 
U nastavku možete pročitati prigodni govor Predsjednice Slavice Stojan:
 

Dobro je započeti dobrim najavama. A dobra je vijest od prošlogodišnje skupštine da Zaklada Ruđer Bošković Matice hrvatske konačno kreće u proceduru. Poslije dugih desetljeća tijekom kojih je prostor knjižare Matice hrvatske na poljani Paskoja Miličevića kojom je upravljao ovaj ogranak, u početku kao pododbor koji nije bio pravni subjekt – ipak se nešto pokrenulo. Zaklada dakle, kreće. Zahvaljujem odvjetniku gosp Hrvoju Dunatovu koji je preuzeo pravničke poslove oko utemeljenja Zaklade. G. Dunatov radi i na raspletu okolnosti koje su od prostora bivše knjižare stvorile slučaj slijedom nesavjesnog i netransparentnog upravljanja prostorom knjižare tijekom dugog niza godina u središnjici Matice hrvatske. Kad se pitanje vlasništva prostora bivše knjižare razriješi jednog dana, Ogranak će moći planirati i razvijati svoje programe i planove, tiskati svoja izdanja koja će novim generacijama Hrvata usađivati skrb o hrvatskom identitetu. Hrvatska književna i povijesna djela u prijevodima na strane jezike koja će omogućiti Zaklada MH Ruđer Bošković bit će prozor u svijet dobre hrvatske knjige. Znamo da ne živi čovjek samo o kruhu. Stoga, treba imati na umu da Matica i nakon 180 godina svoga postojanja, kao niti jedna druga kulturna institucija ove zemlje, radi na očuvanju identiteta hrvatskoga naroda – prostornog identiteta, jezičnog identiteta, književnog i duhovnog identiteta. Matica se bori s neznanjem, primitivizmom i slijepim oponašanjem loših uzora, koji, umjesto stvaralačkog duha i domoljubnog djelovanja, zavladaše našim kulturnim prostorom. Unatoč svih materijalnih poteškoća i nerazumijevanja indiferentne okoline željne isključivo trivijalnog senzacionalizma, Ogranak MH u Dubrovniku nastoji koliko može, uz velike napore, raditi na jačanju hrvatskoga identiteta, uključiti u taj rad školsku djecu i mlade kroz radionice. Nažalost, malo je prosvijetljenih učitelja i profesora koji su spremni uključiti se u zajednički rad s nama. Nedostaje entuzijazma, požrtvovnosti, dobrih ideja, a najviše dobre volje; sve se mjeri nekim drugim mjerama, odrađuje se samo propisano. Potrebna nam je suradnja škola, potrebni su nam suradnici koji žele više i spremni su dati svoj osobni doprinos boljitku nacije. 

Stoga pozivam profesore i učitelje da se uključe u članstvo MH. Zajednički bismo mogli proširiti obzore znanja naše djece, izbjeći zamke u koje moderni ritam života uvaljuje našu mladost prezentirajući im varljive i lažne uzore. Zbog poznatih razloga: nerazumijevanja domoljubnih zadataka na kojima radi Matica hrvatska, notornog neznanja o tome što predstavlja Matica hrvatska u životu našeg naroda i opće neukosti kad je posrijedi hrvatska kulturna tradicija – što su najčešći uzroci naših materijalnih nevolja – nismo odradili u ovoj godini sve ono što smo željeli i planirali ostvariti. Trebalo je ispuniti obveze redovnog funkcioniranja i najnužnijih troškova u koje je uključena i plaća za jednu zaposlenu osobu. Uspjeli smo ipak u tome da časopis Dubrovnik koji na najbolji način predstavlja naš grad, njegovu prošlost i sadašnjost, njegovu tradiciju i njegovu budućnost – izlazi redovno. Istina, izlazi u dvobrojima jer 4 pojedinačna sveska ne bi bilo moguće financijski realizirati. Njegova uloga i ugled koji uživa na domovinskom planu – nisu dakle, prepoznati u lokalnoj političkoj zajednici, premda u časopisu surađuju eminentni književnici i znanstvenici. To nas zabrinjava zbog toga što izlazi u dvobrojima, a časopis Dubrovnik ne može se natjecati s časopisima koji se referiraju u bibliografskim bazama podataka koje se uzimaju u obzir pri vrednovanju radova iz kategorije (a1) za izbor u znanstvena zvanja. Poticaja ima, vrsnih autora još ima, pa se nadamo da bi u doglednoj budućnosti, kad se problemi financiranja riješe, časopis mogao opet izlaziti u 4 pojedinačna sveska.

Lijepo je i dostojanstveno voljeti svoju domovinu. Iako nije glamurozno, ni ekskluzivno, pa ni funkcionalno – časno je i prestižno, uskoro će, bojim se zbog smjera kojim plovimo, biti i odvažno postati član Matice hrvatske. Stoga potaknite svoju djecu, prijatelje i susjede i njihovu djecu, za koje znate da im sudbina hrvatskog naroda i njegova identiteta nije eventualna – da postanu članovi Matice hrvatske. A ja vas sve srdačno pozdravljam i zahvaljujem vašoj nazočnosti na ovogodišnjoj skupštini Ogranka.

Foto: Dubrovačke knjižnice