Prigodan program uz Svjetski dan knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, Dubrovačke knjižnice priredile su prigodan program u trajanju od petka, 21. travnja do nedjelje, 23. travnja 2023.

petak, 21. travnja u Narodna knjižnica Grad, predavanje ”Marko Bruerević (Marc Bruere Desrivaux) pjesnik, prijatelj, diplomat” održala je predsjednica OMH u Dubrovniku prof. dr. sc. Slavica Stojan.

Predavanje o pjesništvu rođenog Francuza koji je najbolje stihove napisao na hrvatskom jeziku podudara se s dvijestotom godišnjicom pjesnikove smrti. Marko Bruerević odnosno Marc Bruere Desrivaux, kako se zapravo zvao, zanimljiva je književna i intelektualna pojava u društvenom životu Dubrovnika na prijelazu 18. u 19. stoljeća. Pisao je na četiri jezika: hrvatskom, talijanskom, latinskom i francuskom jeziku i tako dao snažan doprinos plurilingvizmu u hrvatskoj književnosti. Profesorica Stojan predstavila je Bruerevića kao duhovitog pjesnika, prostodušnog prijatelja dubrovačke gospode, ali i pučana te kao pronicljivog diplomata, kako je istaknuto u naslovu predavanja.

Foto: Dubrovačke knjižnice