Predstavljanje knjige ”Otok na kojem cvjetaju limuni”

Sveučilište u Dubrovniku i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavljaju knjigu Mare Marić ”Otok na kojem cvjetaju limuni. Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu”.
Knjiga donosi do sada nepoznate podatke o životu i djelu austrijskog nadvojvode Maksimilijana I. Habsburškog, kasnije cara Drugog Meksičkog Carstva, ponajprije o njegovoj povezanosti s otokom Lokrumom. Kupnju otoka i uređenje vrtova na Lokrumu financijski i idejno podupirala je Maksimilijanova supruga, belgijska princeza Charlotte. Maksimilijan je na Lokrumu podigao eksperimentalne vrtove za aklimatizaciju egzotičnih vrsta biljaka. Osim ukrasnih, podjednako je bio zainteresiran za korisne biljke tražeći nove lukrativne poljoprivredne kulture koje bi mogle uspijevati u južnohrvatskom bezvodnom klimatu. Zbog toga je Lokrum bio organiziran i kao poljoprivredno gospodarstvo.

Temeljna pitanja kojima se bavi knjiga su: Koji je stvarni opseg Maksimilijanovih zahvata u lokrumskom krajoliku? Koji su koncepti uređenja vrtova primijenjeni na Lokrumu? Tko su bili autori tih koncepata i koji su im bili uzori? U knjizi se nalazi popis svih hortikulturnih vrsta koje su bile sađene na Lokrumu, utvrđena su područja iz kojih su dospjele na Lokrum, istaknuto je koje su biljke po prvi put introducirane u Hrvatskoj, i to upravo na Lokrumu nastojanjem Maksimilijana Habsburškog i njegovih vrtlara. Knjiga se temelji na primarnim arhivskim izvorima pohranjenim u brojnim inozemnim i hrvatskim arhivima te znanstvenim institucijama. Opremljena je brojnom ilustrativnom građom iz vremena u kojem je nadvojvoda boravio na Lokrumu, kao i suvremenim umjetničkim fotografijama ovoga otoka pred Dubrovnikom.