Predstavljena knjiga ”Otok na kojem cvjetaju limuni”

U četvrtak 7. srpnja 2022., Sveučilište u Dubrovniku i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavili su knjigu doc. dr. sc. Mare Marić „Otok na kojemu cvjetaju limuni – Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu“ u vrtu ljetnikovca Crijević-Pucić.

Uz autoricu, knjigu su predstavili prof. dr. sc. Joško Belamarić, dr. sc. Ivan Šimić, dr. sc. Ana Šverko i Ivan Viđen, mag. art. hist. et arh. Upravitelj Arboretuma Trsteno Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Ivan Šimić opisao je poglavlja knjige te istaknuo vrijednost novih podataka i njihove interpretacije koje ovo vrijedno djelo donosi. Naveo je zanimljivost kako je bogumila (bugenvilija) bez koje se ne može zamisliti ovaj kraj, introducirana upravo na Lokrumu prema želji nadvojvode Maksimilijana. Predstojnik podružnice Instituta za povijest umjetnosti u Splitu prof. dr. sc. Joško Belamarić nazvao je ovu knjigu Gesamtkunstwerkom, pojmom koji inače označava umjetničko djelo nastalo ravnopravnom suradnjom više umjetnosti, budući da knjigu odlikuje širina pristupa i obuhvata te precizne i mudre posvećenost detaljima. Profesor Belamarić istaknuo je kako knjiga donosi rekonstrukciju Maksimilijanove mreže suradnika i ljudi uključenih u lokrumski projekt koji je itekako uključivao i lokalne dionike.

Znanstvena suradnica u Institutu za povijest umjetnosti u Splitu dr. sc. Ana Šverko govorila je o nadahnućima nadvojvode Maksimilijana u vrtovima diljem Europe i svijeta čije je elemente uspio rekreirati na Lokrumu. Lokrum uistinu potvrđuje da su vrtovi „najplemenitiji oblik suživota čovjeka i prirode“, rekla je dr. sc. Šverko. Urednik knjige povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, naglasio je kako ova knjiga dodaj važne kamenčiće u mozaiku spoznaje o Lokrumu u 999. godini od utemeljenja lokrumskog samostana. Objasnio je da knjiga prikazuje kako je nadvojvoda Maksimilijan sa suprugom Charlotteom viziju pretvarao u stvarnost i napravio uistinu „svjetsku stvar“. Viđen je istaknuo kako knjiga ima uporabnu vrijednost te će zasigurno  imati i praktičnu primjenu za daljnje očuvanje Lokruma i njegove prirodne baštine.

Autorica doc. dr. sc. Mara Marić zahvalila je rektoru Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikši Burumu, prorektorima, govornicima, kolegama iz sveučilišnog Zavoda za mediteranske kulture, svim suradnicima i svima okupljenima, svim ljubiteljima Lokruma na dolasku. Rekla je kako je ovo predstavljanje za nju emotivno budući da je istraživanje trajalo pet godina i u to je vrijeme trebalo s raznih strana svijeta prikupiti krhotine jedne velike ideje, ideje nadvojvode Maksimilijana Habsburškog o Lokrumu i njegovom uređenju. Sa stranica knjige, kao i iz Maksimilijanovih memoara i pisama, može se iščitavati njegova nevjerojatna strast i ljubav prema biljkama i vrtovima. Autorica je objasnila i naslov knjige budući da je Maksimilijan bio zaljubljen u Mediteran, a za njega je pravi Mediteran bio onaj u kojem u proljeće mirišu agrumi u cvatu.