Predstavljena nova izdanja Ogranka

U petak, 5.studenog 2021., u Dvorani Jure Petričevića (Matica hrvatska) u Zagrebu predstavljena su tri nova izdanja Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku. Riječ je o slikovnicama Ivan Gundulić i Zločesta godina te ilustriranoj knjizi The Story of Dubrovnik. Knjige su predstavili autorice Marija Radonić i Slavica Stojan, ilustrator Ninoslav Kunc i urednik Stjepan Sučić.

The Story of Dubrovnik. Knjiga Slavice Stojan predstavlja esejističku sintezu dubrovačke povijesti od nastanka Grada do propasti Republike. Nastala je na temelju opsežne literature i dugogodišnjeg istraživačkog i književnog iskustva autorice teksta. Ona sugestivno vodi čitatelja kroz sve epohe i kroz sve uspone i padove u povijesti Grada. Tekst prate ilustracije Ninoslava Kunca koje oslikavaju povijesne portrete i rezimiraju događaje iz prošlosti Republike na duhovit i satiričan način, a često se približavaju izričaju stripa. Njihov kreativni doprinos osobito je vidljiv u oslikavanju svakodnevice života. Iako kronološku okosnicu ovog stilski dotjeranog i vješto strukturiranog štiva čine politički događaji, težište naracije o Gradu i njegovoj uzbudljivoj prošlosti autorica stavlja na brojne sadržaje društvene i kulturne povijesti i dubrovačke fenomene dugoga trajanja – legende i svetačke kultove, crkveni i komunalni život, republikanski ustroj vlasti, urbanizam i graditeljstvo, bratovštine, vlastelu i staleški poredak, brodogradnju, pomorstvo i trgovinu, diplomaciju, književnost i umjetnost, privatni život itd. Knjiga je podijeljena na trinaest poglavlja koja na zanimljiv i nadahnut način prati i dopunjuje više od stotinu i pedeset nesvakidašnjih ilustracija. Knjiga je metodološki i sadržajno koherentna i čitljiva. Njezinoj privlačnosti doprinosi i sažetost jer je u njoj bogata i dramatična povijest Dubrovnika ispripovijedana u nešto više od stotinjak intrigantnih i primamljivih stranica. Knjiga je objavljena na engleskom jeziku.

Knjigu je moguće naručiti i putem web-knjižare: https://www.matica-hrvatska-dubrovnik.com/proizvod/stojan-the-story-of-dubrovnik/

***

Ivan Gundulić. U nizu slikovnica koje je do sada objavio Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku nedostaje ona o Ivanu Gunduliću (1589.-1638.), toj izuzetnoj osobnosti koja se početkom 17. st. pojavila na hrvatskom književnom obzoru u Dubrovniku i dala cjelovit i poseban otisak cijeloj hrvatskoj književnoj produkciji do današnjeg dana. Slikovnica donosi priču o Gundulićevu izuzetnom i nažalost, kratkom životu kroz koji se prepliću protagonisti, teme i sadržaji njegovih djela. U pastorali Dubravka koja se odvija u mitskom prostoru i vremenu kao alegorija blagostanja i sreće aristokratskog Dubrovnika Grada i Dubrovnika Republike, u protagonistima Dubravki i Miljenku, najljepšoj djevojci i najljepšem mladiću koji će se vjenčati na blagdan slobode prepoznaju se sam Gundulić i njegova mlađahna odabranica Nika Sorgo (1609.-1644.) kojoj je pjesnik posvetio ovu pastoralu koja je prikazana u godini njihova vjenčanja. Tom ljubavnom pričom Gundulić izriče poruku o stabilnom braku na kojem se temelji sloboda domovine koju je zanosno oslikao himničnom pjesmom kojom završava Dubravka. Poticaj za objavljivanje ove slikovnice je 400. obljetnica od objavljivanja prvog Gundulićevog djela. Autorica slikovnice je Slavica Stojan, a ilustrator Ninoslav Kunc.

Knjigu je moguće naručiti i putem web-knjižare: https://www.matica-hrvatska-dubrovnik.com/proizvod/stojan-ivan-gundulic/

***

Zločesta godina je slikovnica za stariju djecu koja govori o tome kako su se u Dubrovačkoj Republici velika pozornost i oprez posvećivali epidemijama koje su s vremena na vrijeme napadale Grad. Konkretno je riječ o kugi koja je veliku nevolju prouzročila Gradu, a trajala je od prosinca 1526. do konca 1527. godine. U tih nešto više od godine dana, dubrovački stanovnici postali su svjesni brojnih epidemioloških činjenica i načina za očuvanje vlastitog života i života svojih bližnjih te drugih stanovnika Grada zahvaljujući mudrom upravljanju aristokratske vlasti i njezinih dužnosnika (kacamorti) Gradom i državom. Tekst priče asocijativno se dotiču i našeg vremena upozoravajući da su epidemije neizbježne bile u prošlosti, da se pojavljuju i u našem vremenu i da jedino samokontrolom i poštivanjem epidemioloških mjera, vodeći računa o vlastitoj sigurnosti, kao i o sigurnosti drugih možemo izbjeći fatalne posljedice za čovječanstvo. Autorice slikovnice su Marija Radonić i Slavica Stojan, a ilustratorica Andrea Vukoja.

USKORO U PRODAJI!

*Foto: Mirko Cvjetko