Predstavljene knjige o Crkvi i Hrvatima u Hercegovini

U četvrtak, 10. studenog, u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku i HKD Napredak organizirali su predstavljanje knjiga ” Antona Šarca “Katolička Crkva u Fočanskom i Čajničkom kraju“ i “I rod vaš da ostane” te knjizi u suautorstvu Antona Šarca i Ante Luburića “Katolička crkva u Nevesinju i Gornjoj Hercegovini”.  

  Trebinjsko-mrkanska biskupija ove godine proslavlja 1000. godina postojanja i njezin u cijelosti sačuvan arhiv nezaobilazan je za stjecanje prave i temeljite slike o životu Crkve, o ljudima i događajima toga prostora. Kanonsko utemeljenje župe Nevesinje bilo je 1899. godine i knjige donose brojne dokumente o osnutku župe, ali i njezinih filijala u mjestima Čajniče, Foča, Ulog, Morine, Gacko. Samo u Morinama koje su bile pasišta za stotinjak tisuća grla imalo je posjede četrdesetak hrvatskih obitelji još od 15. stoljeća. U tom planinskom kraju bila je crkvica sv. Ilije u kojoj se uvijek svečano proslavljao spomendan tog proroka. Crkva je obnovljena, pa se tradicija nastavlja, ali kuće, torovi, gustijerne i groblja Hrvata katolika sad su samo arheološki ostaci.

O knjigama koje su nastale na temelju sačuvanih arhivskih dokumenata Trebinjsko-mrkanske biskupije te spomenutih župa govorili su biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju i katedralni župnik u Trebinju don Ante Luburić, hrvatski konzul u Mostaru Marko Babić, akademik Radoslav Tomić, autor knjiga Anton Šarac i predsjednica OMH u Dubrovniku  Slavica Stojan. Sve nazočne podravio je predsjednik HKD Napredak Dubrovnik Ivan Maslać, a Slavica Stojan je predstavila sudionike predstavljanja. U obraćanju je naglasila kako je istočna Hercegovina zaleđe s kojim je Dubrovnik u stalnom  i trajnom dodiru, da u tom području žive Hrvati katolici koji unatoč nesklonim im okolnostima ne žele napustiti njihova ognjišta.  ”Mi okrećemo glavu od te zbiljske činjenice ušuškani svojim obiljem, turističkim blagodatima kojima smo o obasuti, često i obiješću, koji ne ostavljaju mjesta ni poniznosti ni skromnosti kao kršćani. Nedostaju nam temeljne duhovne, pa i umne sposobnosti, da dođemo među njih, među svoj narod, da upoznamo kako oni žive, kako stvaraju, kako grade, kako trpe i kako mole. Mogli bismo štošta naučiti.” Ovim riječima Slavica Stojan ukazala je na zanemarivanje i ignoriranje Hrvata u istočnoj Hercegovini i podsjetila na važnost pružanja podrške i pomoći u konkretnom smislu. 

Jedan on načina pomoći subraći Hrvatima koji žive na tom području je i donacija za izgradnju Pastoralnog centra i crkve na Ivanici. 
 
Donacije se mogu uplatiti na račun:
 

Župa Katedrala-TrebinjeIBAN: BA393381002202772537

SWIFT: UNCRBA22 – kod UniCredit Bank Mostar

 

– s naznakom: „donacija za projekt Ivanica“