Održano predavanje ”Dubrovački studenti na talijanskim sveučilištima u doba Dubrovačke Republike”

U srijedu, 16.11.2022. u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, dr. sc. Monika Grdiša Asić, članica predsjedništva Ogranka, održala je predavanje s temom ”Dubrovački studenti na talijanskim sveučilištima u doba Dubrovačke Republike”.

Predavanje je započela sa prvim pisanim tragom o školovanju muške mladeži koji datira iz početka 14. stoljeća  otkad datiraju odluke. Zakonom iz 1557., koji je donijelo Veliko vijeće, reguliran je rad onodobnih škola i uređeno pitanje stipendiranja i odlaska na studije. Dubrovačka vlast stipendirala je školovanje plemića i pučana, a studirali su najviše na sveučilištima Apeninskog poluotoka, današnje Italije. Preferencije studenata po pitanju studija mijenjale su se ovisno o kvaliteti ili prestižu određenog sveučilišta tog vremena, a zasigurno i ovisno o znamenitim imenima profesora na sveučilišnim katedrama. Motivacija za završetak studija ležala je u činjenici da su mladići pučani s diplomom mogli ostvariti karijeru i financijsku sigurnost. Ovo izlaganje pružilo je uvid u socijalni status studenata, najpopularnija sveučilišta na kojima su studirali te karijere nekih od njih po povratku u Dubrovnik. Vrijeme je pokazalo kako su neki od studenata odigrali značajne uloge u povijesti Dubrovačke Republike.

Mjesec studeni tradicionalno je označavao početak predavanja na sveučilištima u razdoblju o kojem govori ovo predavanje. No, suvremena povijest povezala je studeni i studente izdvojenim datumom – 17.11.  Taj dan obilježava se kao Međunarodni dan studenata u znak sjećanja na tragičan događaj koji se dogodio 17. studenoga 1939. u Pragu, kada su nacisti ubili jednog studenta Praškog sveučilišta, a tisuće njegovih kolega studenata nazočile pogrebu, koji se preoblikovao u antinacistički skup sa snažnom porukom. Demonstracije su ugušene i sve visokoškolske ustanove bile su zatvorene do kraja rata.

Uz podsjetnik na taj tragičan događaj, koji se u svijetu slavi od 1941. godine, a u Hrvatskoj od 2011., ovaj datuma uz sjećanje na studentska stradanja, obilježava i slavi mladost, različitost, ravnopravnost i opće pravo pristupa visokom obrazovanju. Ovo predavanje podsjetit će nas i na iznimnu mudrost Republike koja je taj model uvela i slijedila prilikom stipendiranje studenata stoljećima ranije!