Otvorenje izložbe Hrvatsko proljeće u Metkoviću

U petak, 2. prosinca u Gradskoj knjižnici Metković otvorena je izložba Hrvatsko proljeće u Metkoviću u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću na kojoj su prisustvovale tajnica dubrovačkog ogranka Ivana Grkeš i voditeljica ureda Ana Rajić.

Izložbu je otvorila ravnateljice GK Metković Vesna Vidović koja je objasnila razlog i temu izložbe. Posebno je istaknula ulogu Ratka Krstičevića čiji su arhivski dokumenti i osobna priča bili temelj ovog događanja. G. Krstičević, potpredsjednik OMH u Metkoviću, iznio je u knjižici izdanoj povodom izložbe svoje svjedočanstvo tog vremena, a širi kontekst obilježavanja Hrvatskog proljeća i Matičine uloge u obilježavanju objasnio je glavni tajnik Matice hrvatske, Mario Dominiković.

Represija i teror koji je pratio tada mlade članove metkovskog ogranka pokazuje tendencije gušenja hrvatskih nacionalnih interesa i osjećaja identiteta, no njihova je borba ipak omogućila da se danas, 50 godina kasnije, ovi događaji obilježavaju samostalnoj Hrvatskoj.

Za kraj je Ratko Krstičević poručio da je ”Matica roj koji okuplja, a ne razdvaja” te je pozvao svoje sugrađane, ali i ostale goste da se uključe u njezin rad i nastave obogaćivati hrvatsku kulturu, jezik i identitet.