Predstavljanje izdanja NIP-a Gospa od Škrpjela i knjige Tajanstva Maje Perfiljeve

Logo Matice hrvatske

U čitaonici Narodne knjižnice Grad u Dubrovniku 22. rujna 2011. godine s početkom u 20 h održana je promocija knjige Tajanstva pjesnikinje Maje Perfiljeve i drugih novijih izdanja NIP-a Gospa od Škrpjela iz Perasta. Promociju su u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige organizirale Dubrovačke knjižnice Dubrovnik i Gradska biblioteka i čitaonica Kotor. Bila je to peta od šest promocija predviđenih projektom, a zamišljenih kao upoznavanje hrvatske publike s crnogorskim i crnogorske publike s hrvatskim izdavaštvom.

Na promociji su sudjelovali: Vesna Čučić, ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik, don Srećko Majić, župnik Perasta, Miomir Maroš, urednik i voditelj na RTCG i pjesnikinja Maja Perfiljeva. Večer su svojim glazbenim izvedbama uljepšali maestro Đelo Jusić Martina Lukšić, profesorica trombona i trube.

Govoreći o poeziji Maje Perfiljeve Miomir Maroš posebnoje istaknuo njezinu iskrenost i duboku emotivnost.

Nakon toga Maja Perfiljeva izrecitirala je nekoliko svojih pjesama od zavičajne do ljubavne tematike. Bile su to pjesme: Ima jedna zemlja sasvim mala, Moja zemlja, Bokeljska noć, Da sam ja netko, Nije nam bilo suđeno, Nemam te, Balada o strahu, Pjesma za Vedrana, Sanjam i dr.

Martina Lukšić izvela je kompozicije Bokeljska noć i Sanjam, a u pratnji Đela Jusića izvela je pjesmu Nemam te.

Don Srećko Majić predstavio je NIP Gospa od Škrpjela, izdavačku kuću koja je u petnaest godina postojanja objavila pedeset izdanja različite tematike; povijesne, duhovne, filozofske i dr. Posebno je predstavio tri izdanja. To su: Zvijezda mora don Nika Lukovića, Kulturna povijest grada Perasta dubrovačkog biskupa P. Butorca i Pustinjak, prorok i mistik Davida Torkingtona u prijevodu sestre Dubravke Rafaelli.

Promociji su prisustvovali brojni ljubitelji pisane riječi iz Dubrovnika i Kotora. Sljedeća, ujedno i posljednja promocija izdavača u okviru ove aktivnosti, održat će se krajem listopada u Kotoru, a na njoj će biti predstavljen Dubrovački misal u izdanju Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik.