Radionica za studente ADU u Zagrebu i FDU na Cetinju Stari gradovi – teatar na otvorenom

Logo Matice hrvatske

U konferencijskoj dvorani Kulturnog centra Nikola Đurković 27. srpnja 2011. u 12h u Kotoru Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Dubrovačke knjižnice Dubrovnik sa svojim partnerima, NVO-om Prostory iz Podgorice i Maticom hrvatskom – Ogranak Dubrovnik, organizirale su konferenciju za novinare povodom početka radionice Stari gradovi – teatar na otvorenom. Radionica je jedna od aktivnosti unutar projekta Dubrovnik i Kotor –gradovi i knjige, a održala se u Kotoru od 27. do 29. srpnja 2011. godine.

Na konferenciji su sudjelovali: Saša Milošević, direktor Kulturnog centra Nikola Đurković, Jasmina Bajo, v.d. voditeljice Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, ujedno i project manager na projektu Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige, Varja Đukić, NVO Prostory iz Podgorice, event manager, i Ivica Kunčević, redatelj i izvanredni profesor na ADU u Zagrebu.

Radionica Stari gradovi – teatar na otvorenom predviđena je za studente Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba i sadašnje i bivše studente Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Ideja radionice je da se studente kazališne režije, glume, dramaturgije i produkcije potakne na rano razmišljanje o tome kakve posebnosti, prednosti i okolnosti u inscenaciji, izvedbi glumaca, dramatizaciji i produkciji kazališne predstave nude otvoreni prostori u gradovima kao što su Dubrovnik i Kotor.

Programi studija na većini studijskih grupa usmjereni su na razmišljanje o inscenacijama i glumi u sceni kutiji. Tek se iskustvom u posebnim produkcijskim uvjetima kakvi su festivali Dubrovačke ljetne igre, Kotor art i drugi otkrivaju mogućnosti i draži autentičnih ambijenata, koji su znakovitiji od nekih scenografskih rješenja. Glumačka izvedba na otvorenom također se razlikuje. Otvoreni prostori u gradovima nude niz slojeva koji utječu na percepciju publike. Što se dobiva, što mijenja ili gubi, kakva su iskustva redatelja, dramaturga, glumaca i scenografa neka su od pitanja na koja je radionica Stari gradovi –teatar na otvorenom ponudila odgovore.

Predavači na radionici bili su: Marin Gozze, scenograf Kazališta Marina Držića u Dubrovniku i izvanredni profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Stevan Koprivica, dramski pisac i profesor na FDU na Cetinju, Ivica Kunčević, redatelj i izvanredni profesor na ADU u Zagrebu i Janko Ljumović, direktor Centralnog narodnog pozorišta u Crnoj Gori.

Studenti koji su sudjelovali na radionici su: Irena Sarić, MA studij produkcije, Paolo Tišljarić, 1.BA godina kazališne režije, Ana Letunić, 3 BA godina produkcije, Irena Tereza Prpić, 1 BA godina glume, Matija Čigir, 1BA godina glume, Lovro Krsnik, 2. BA kazališne režije, Morana Novosel, 2. BA godina kazališne režije, Marina Pejnović, 1. BA kazališne režije s hrvatske strane i Smiljana Martinović, 4 godina glume, Emir Ćatović, 4 godina glume, Jovana Bojović, specijalistički studij dramaturgije, Ivana Dedić, 2 godina dramaturgije, Milena Bošković, dipl. producent, Slađana Vujanović, 4 godina produkcije, Snežana Stanojević, 4 godina produkcije, Danijela Radovanović, dipl. redatelj s crnogorske strane.