Treće stručno usavršavanje za knjižničare u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige

Logo Matice hrvatske

U Palati Bizanti u Kotoru 28.lipnja 2011.godine s početkom u 11.30h održan je stručni seminar za knjižničare Dubrovačko-neretvanske županije i Crne Gore u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige. Predavanje na temu Promjene: korisnici – knjižnice – usluge : Evolucija i revolucija u korisničkim uslugama u knjižnicama po svijetu održao je prof.dr.sc. Tefko Saračević sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyu.

Predavanje se sastojalo od četiri povezane teme:

  • Društvena vrijednost knjižnica: pojmovi usluga koje knjižnice pružaju korisnicima kao osnova ocjene njihove društvene vrijednosti i temelj društvene podrške.
  • Tradicionalne usluge knjižnica: pregled osnova na kojim su bile bazirane korisničke usluge u prošlosti i potreba da se usklade ili čak potpuno promijene u novim okolnostima.
  • Utjecajni tehnološki i društveni faktori: analiza glavnih promjena koje djeluju na knjižnice, knjižnične resurse i izvore, korisnike, informacije i društvo generalno.
  • Promjene i inovacije u uslugama knjižnica: evolucijske i revolucionarne promjene u uslugama koje knjižnice pružaju u svijetu i načinima na koje korisnici koriste knjižnice i što očekuju od njih.

Ovo je bilo posljednje od triju stručnih usavršavanja koja su u sklopu projekta organizirale Dubrovačke knjižnice Dubrovnik i Gradska biblioteka i čitaonica Kotor sa svojim partnerima, Maticom hrvatskom – Ogranak Dubrovnik i NVO-om Prostory iz Podgorice.

Cilj ove aktivnosti bio je podizanje razine knjižničarske struke i uspostavljanje kontakata između knjižničara i knjižnica u Hrvatskoj i Crnoj Gori.